U trendu

Konzervativac Ali Laridžani ponovo izabran za predsednika iranskog Parlamenta

Umereni konzervativac Ali Laridžani ponovo je danas izabran za predsednika iranskog Parlamenta, pošto su za njega glasala 173 poslanika, dok je njegov protivnik, reformista Mohamad Reza Aref, dobio 103 glasa.

Glasanje za predsednika Parlamenta usledilo je posle parlamentarnih izbora koji su doveli do ravnoteže moći izmedju konzervativaca i reformista, saveznika umerenih konzervativaca okupljenih oko predsednika Hasana Rohanija, što je omogućilo da Laridžani preuzme funkciju predsednika Parlamenta.

Laridžaniju je podršku dalo 61 odsto poslanika, a u glasanju je učestvovao 281 od ukupno 290 poslanika. Reformistima su pripala 133 poslanička mandata, konzervativcima 125, a nezavisnima 26 mandata.

Laridžani, koji je u julu prošle godine potpisao nuklearni sporazum izmedju Irana i zapadnih sila, došao je na čelo Parlamenta nedelju dana pošto je ultrakonzervativac ajatolah Ahmad Džanati izabran za predsednika Veća stručnjaka, koje bira, nadzire i opoziva vrhovnog verskog vodju.

Vlada umerenog predsednika Rohanija, koji će se kandidovati i na sledećim predsedničkim izborima u avgustu 2017, uživa podršku Parlamenta, u čijem su sastavu pretežno konzervativci, od kojih su oni najradikalniji izgubili poverenje birača na poslednjim parlamentarnim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.