U trendu

Konzervativni savez vodi u anketama pred italijanske izbore

RIM – Italijanski pretežno desničarski blok na putu je da osvoji ogromnu većinu u oba doma parlamenta na izborima sledećeg meseca, pokazala je današnja studija istraživačkog centra Instituta Kataneo.

Konzervativni savez vodi u istraživanjima javnog mnjenja uoči septembarskog glasanja što se delom pripisuje i podelama njegovih protivnika, prenosi Rojters.

Dodaje se da će desničarska Braća Italije biti pojedinačno najjača partija.

Navodi se da bi na osnovu svojih predizbornih obećanja o smanjenju poreza i većim penzijama konzervativni savez ukoliko pobedi mogao da „utegne” italijanske javne finansije, a od tog bloka se očekuje i da suzbije ilegalnu imigraciju.

Studija zasnovana na najnovijim anketama sugeriše da bi desna alijansa mogla da ima 245 poslanika od 400 u Veću i 127 od 200 u Senatu.

Konzervativni blok uključuje krajnje desničarsku Braću Italije Đorđe Meloni, desničarsku Ligu Matea Salvinija, konzervativnu Forca Italija Silvija Berluskonija i nekoliko manjih saveznika sa centra.

Levi centar na čelu sa Demokratskom strankom (PD) Enrika Lete može da ocekuje 107 poslanika u donjem domu i 51 u Senatu, dok bi ostatak mesta bio podeljen između stranaka van ovih glavnih blokova, pokazalo je istraživanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar