U trendu

Kovač: Azil za Gruevskog je u skladu sa međunarodnim pravi

BRISEL – Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač je na današnjoj pres konferenciji u Briselu ponovio da su sve procedure oko dodeljivanja azila bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom u skladu sa međunarodnim pravom i pravilima, preneo je makedonski portal a1on.mk

On je rekao da je Gruevski dobio fer proces, kao i bilo ko drugi ko je tražio azil u Mađarskoj i da je taj proces bio nezavisan, bez uplitanja mađarskih vlasti.

Na pitanje da li mađarska vlada bila uključena u obezbeđivanje prevoza Gruevskog do Mađarske Kovač je rekao da je „Mađarska uključena onoliko koliko joj to dozvoljavaju međunarodna pravila i u skladu sa međunarodnim standardima“.

Odgovarajući na pitanje da li dodeljivanje azila znači da Mađarska nema poverenja u sudski sistem Makedonije, Zoltan je rekao da je to saopštio ranije na svom tviter nalogu gde je naveo da su agencije Evropske komisije i druge međunarodne agencije koje izveštavaju za Makedonije pružile nekoliko razloga na osnovu kojih se to implicira.

Azil je dodelila, ponovio je on, nezavisna agencija koja se drži protokola za svaki pojedinačni slučaj i uvek obezbeđuje okvir za fer i jednak azilni proces za sve tražioce.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.