U trendu

Kralj Jordana se sastao sa ministrom odbrane Izraela u Amanu

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc (Benny Gantz) sastao se danas u jordanskoj prestonici Amanu sa kraljem Jordana Abdulahom Drugim (Abdullah) u nastojanju da se smanji napetost u izraelsko palestinskim odnosima tokom muslimanskog meseca posta Ramazana.

Ganc je rekao kralju da Izrael namerava da preduzme korake koji će omogućiti slobodu veroispovesti u Jerusalimu i na Zapadnoj obali i da poboljša život Palestinaca, a da se u isto vreme očuvaju izraelski bezbednosni interesi, prenele su agencije.

Izraelski ministar je naglasio važnost održavanja regionalnog mira i stabilnosti i potrebu borbe protiv terorizma u svim oblicima, uključujući i protiv džihadističke organizacije Islamska država koja je bila motivaciona snaga iza nedavnih napada u Izraelu.

Ministarstvo odbrane Izrael je saopštilo da se diskutovalo o „regionalnim i bezbednosnim izazovima“.

Ganc je poželeo kralju i Jordancima srećan praznik i zahvalio mu na „rukovodjenju i pozitivnom uticaju u regionu kao i na spremnosti da produbi miroljubive odnose i proširi saradnju kraljevine i Izraela u svim oblastima“, dodaje se u saopštenju.

Jordanski monarh je govorio o potrebi da se „poštuju prava muslimansih vernika u džamiji Al Aksa u Jerusalimu i spreče provokacije koje mogu dovesti do eskalacije“.

U dvorskom saopštenju je navedeno da kralj nastoji da se postigne „pravedan sveobuhvatan mir zasnovan na rešenju (po modelu) dve države, a da se održi istorijski pravni status kvo u Jerusalimu i svetim mestima koji će omogućiti slobodu veroispovesti“ tokom Ramazana.

Ministar odbrane Izraela je navodno najpre nameravao da se organizuje trilateralni sastanak u kome bi učestvovao i palestinski predsednik Mahmud Abas ( Mahmoud Abbas), ali se tome usprotivio izraelski premijer Naftali Benet ( Bennett), javljaju izraelski mediji.

Pre sastanka sa kraljem Ganc je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Jordana Ajmanom al Safadijem ( Ayman Safadi) koji je bio pozvan, ali nije došao na jučerašnji sastanak četiri šefa diplomatije arapskih zemalja, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka i Egipta i njihovih kolega iz SAD i Izraela, kao domaćina na jugu u pustinji Negev.

U vreme tog sastanka kralj Abdulah drugi i ministar Safadi bili su u poseti Zapadnoj obali gde su se sastali s Abasom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.