Kraljica Elizabeta Druga obeležiće 90. rodjendan u dvorcu Vindzor

Kraljica Elizabeta Druga, u četvrtak puni 90 godina ali tog dana ne planira neku veliku proslavu s vatrometom da obeleži svoj rodjendan.

Kraljica, monarh koji je najduže na prestolu u britanskoj istoriji, planira da se tog dana prošeta parkom dvorca Vindzor i da provede veče sa porodicom, dok će ostaviti pompu i ceremonije za zvaničnu proslavu svog rodjendana.

Rodjendan britanske kraljice obeležava se dva puta svake godine, prvo na sam dan rodjenja, 21. aprila, i drugi put, zvanično, u junu, kada su veće šanse da vreme bude sunčano i suvo za paradu.

Kraljična uobičajena uzdržanost povodom rodjendana nije sprečila nacionalne medije da budu prepuni podsećanja na predstojeći jubilarni rodjendan. Televizija Aj-Ti-Vi (ITV) je emitovala dokumentarni film “Naša kraljica sa 90 godina”, a časopis Tatler, ne samo da je stavio kraljicu na naslovnu stranu nego je objavio i poseban dodatak u njenu čast.

Obeležavanje rodjendana u četvrtak se smatra generalnom probom za zvaničnu proslavu sa brojnim ceremonijama planiranim početkom juna. Time se takodje otvara rodjendanska sezona koja će trajati punih šest nedelja, da bi se završila stotinama velikih i malih proslava.

“U junu se sve dešava. Tada je veliki spektakl, sa uličnim proslavama i svačim”, rekla je Sofia Mani-Kouts, jedna od direktorki Tatlera. “Od sada će izvetšavanje o svemu tome biti neumorno, republikanci će vrištati”, rekla je ona. 

Popularnost kraljice i kraljevske porodice bila je na najnižem nivou u vreme smrti princeze Dajane 1997, ali se njihova popularnost vratila s venčanjem princa Vilijama i  Kejt Midlton i rodjenjem njihovo dvoje dece, princa Džordža, sada trećeg u redu za tron, i princeze Šarlot.

“Ovo je zlatan trenutak za celu porodicu posle nekoliko nezgodnih godina. I kraljica je oličenje svega toga, sa naslednim redom prilično osiguranim. Oni prolaze kroz veličanstven period”, rekla je Mani-Kouts.

Elizabeta, sa svojim poznatim smeškom, haljinama u jarkim bojama i ekscentričnim i skupim šeširima izgleda kao da je ne dotiče vreme, navodi agencija AP. Ako je umorna, to se ne vidi. Ona je olakšala svoj dnevni raspored, smanjila broj napornih avionskih putovanja, ali ne pokazuje znake fizičke ili mentalne slabosti.

To takodje ne pokazuje ni njen 94-ogodišnji suprug princ Filip, uprkos nekoliko ozbiljnih zdravstvenih epizoda, uključujući i intervenciju da se pročiste srčane arterije. Lice mu je izborano ali i dalje ima uspravno držanje jednog bivšeg pomorskog oficira.

Oboje izgledaju dosta aktivni iako njihova deca i unuci sve više uskaču da preuzmu kraljevske obaveze, od rutinskih, kao što je otvaranje nekog bolničkog odeljenja, do značajnijih kao što je prisustvovanje sastanku šefova država Komonvelta.

Eliabeta i Filip malo govore u javnosti, medjutim dokumentarac ITV-a prikazao je dosta o porodičnoj dinamici pošto su Vilijam, Kejt i princ Hari govorili o kraljici, prekinuvši uobičajeni zavet ćutanja oko njihovih odnosa.

Vilijam, koji je izgubio majku Dajanu kada je imao samo 15 godina, rekao je da mu je kraljica diskretno pomogla u to teško vreme pruživši mu stabilnost i ohrabrujući ga da nadje svoj put.

“Rastući sa tim uzorom, sa tom stabilnošću iznad sebe, bilo je neverovatno. Mogao sam da istražujem, razumem, i pomalo izgradim sopstveni put. Jako cenim tu zaštitu”, rekao je Vilijam.

Kejt, koja će verovato biti buduća kraljica, hvalila je Elizabetu za to što joj je olakšala da se suoči sa stalnom pažnjom koju donosi njen položaj.

“Osećam da je bila tu, kao nežni savetnik za mene”, rekla je Kejt.

Jubilarni 90. rodjendan je srećna prilika, koju je kraljica spremna da prihvati i podeli sa nacijom.  To nije isto kao u septembru kada je takodje dostigla jubilej, prevazišla kraljicu Viktoriju i postala britanski monarh koji je najduže na tronu. Taj medjaš je dostigla zahvaljujući ranoj smrti svog oca i sopstvenoj dugovečnosti.

Za Elizabetu to je dosta bolno podsećanje da je njen otac Kralj Džordž VI, umro iznenada u 57. godini, zbog čega je ona postala kraljica mnogo ranije nego što je očekivano ili željeno. Ona je bila na odmoru u Keniji u to vreme, napustila je Britaniju kao princeza, a vratila se kao kraljica u žalosti, koju je na aerodromu dočekao Vinston Čerčil, tadašnji premijer.

Kraljica možda nije voljna da pravi veliku pompu oko svog 90. rodjendana ali nema sumnje da se njeno omiljeno vreme u godini približava, navodi agencija AP. Jer juni mesec ne znači samo vreme kada se zvanično slavi njen rodjendan, uz veliku paradu koja se organizuje, već su tada i kraljevske Askot trke koje su vrhunac kraljčine godine, kao i druge trke koje kraljica voli. 

Gledaoci dokumentarnog filma na ITV-u su primetili da obično uzdržana kraljica izgledala najuzbudjenija na pomenu trka.

“Ona će bii u Askotu svako jutro u svojim kostimima u pastelnim bojama, proučavajući plan trka, sa svojim menadžerom za trke pored nje. Ona to apsolutno obožava”, rekla je Mani-Kouts.

(Beta)

Ostavite komentar