U trendu

Kraljica Elizabeta želela da njeni unuci učestvuju u ratu u Agvanistanu

LONDON – Britanska kraljica Elizabeta II zalagala se za to da njeni unuci, prestolonaslednik Vilijem i princ Hari, učestvuju u ratnim sukobima u Avganistanu, izjavio je bivši komandant i general Majk Džekson.

On je u novom dokumentarcu ITV-a pod naslovom „Prava kruna“, kršeći vojne protokole o tajnosti, naveo da je kraljica imala nedvosmisleno jasan stav o tome, prenosi britanski San.

„Moji unuci su uzeli moj šiling, i sada moraju da obave svoju dužnost“, navodno je rekla kraljica prilikom audijencije generala Džeksona, ali je, kako je on naveo, naknadno odlučeno da je reč o prevelikom riziku.

„Odlučeno je da je Vilijem kao naslednik naslednika preveliki rizik. Za njegovog mlađeg brata, rizik je bio prihvatljiviji“, rekao je general.

Kako San navodi, kraljičina odluka nije doneta olako, pošto je ona bila najupućenija osoba u zemlji o razmerama inteziteta sukoba u Avganistanu.

„Ona ima potpun pristup izuzetnoj količini informacija. Sećam se da sam tada pomislio: „Vau, Njeno Visočanstvo zna više od nas“. Veoma je upućena i poznaje sve detalje“, rekao je tadašnji šef MI6 Džon Skarlet.

San podseća da je princ Vilijem prošao kroz obuku Kraljevske vojne akademije Sendherst, a da je dobio dužnost vojnog oficira u decembru 2006, a da se dve godine kasnije priključio konjici.

Direktor Fondacije za pomoć britanskoj vojsci Mark Ken je naveo da je princ Vilijem pokazao snažnu želju da učestvuje u vojnim sukobima.

„Vilijam je veoma želeo da ode. Nedvosmisleno. Ali to je bilo složeno, i neki veoma veliki umovi i iskusni ljudi su o tome diskutovali- Svako ko je u vojsci, a zapravo nije učestvovao u vojnoj operaciji, oseća razočaranje“, rekao je on.

U dokumentarcu je istražena i paralela između princa Harija i brata sadašnjeg kralja Čarlsa, Endrua, koji je za vreme rata na Malvinima u više helikopterskih misija leteo ka ostrvima nedaleko od Argentine, a kada je Čarlsu, koji je tada bio princ, takođe bilo zabranjeno da ide u rat.

Princ Hari je tokom svog desetogodišnjeg mandata u vojsci u dva navrata leteo u Avganistan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar