U trendu

Kriza Vlade Nemačke: Merkelovoj postavljen ultimatum?

Nemački list „Bild“ piše da su ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer i bavarska Hrišćansko-socijalna unija, na čijem se čelu on nalazi, postavili ultimatum kancelarki Nemačke Angeli Merkel kada je u pitanju borba protiv nelegalne migracije. Hrišćansko-socijalna unija je kasnije negirala ove navode.

Prema podacima tabloida, radi se o migrantima koji se nalaze u Nemačkoj, a koji su se registrovali u drugim državama EU, kao i o izbeglicama koje se nalaze na putu ka Nemačkoj. Prve Zehofer preti da će proterati iz zemlje, a druge da neće pustiti na njenu teritoriju. List se poziva na izvore u rukovodstvu Hrišćansko-socijalne unije. O svojoj odluci vladajući partija će objaviti sutra.

Kroz dve nedelje će biti održan samit EU. Hrišćansko-socijalna unija očekuje da će Merkelova do tada postići kompromis sa evropskim partnerima u tome što se tiče efikasnije borbe protiv priliva migranata.

Ako ne dođe do toga, Zehofer namerava da objavi ministarski ukaz kojim se nalaže federalnoj policiji da počne sa većom kontrolom na granici i proteruje migrante koji nisu dobili azil na teritoriji Nemačke.

Međutim, generalni sekretar Hrišćansko-socijalne unije Markus Blume rekao je da je pisanje „Bilda“ netačno.

„Nema nikakvih dogovora. To je čista dezinformacija“, rekao je on za Rojters.

Merkelova i njena partija Hrišćansko-demokratski savez traže da se donese opšteevropska odluka o borbi protiv nelegalne migracije. Međutim, HSS insistira na tome da se migranti bez dokumenata i oni čiji zahtevi za azil su odbijeni vraćaju sa granice Nemačke. Nesuglasice između „sestrinskih“ partija prete da dovedu do krize Vlade.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar