U trendu

Kuleba: Ustupanje teritorije Rusiji nije deo mirovnog sporaz

KIJEV – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba odbacio je danas ustupanje teritorije Rusiji kao deo bilo kakvog mirovnog sporazuma i izjavio je da nisu u toku mirovni pregovori između Moskve i Kijeva.

„Cilj Ukrajine u ovom ratu je da oslobodi naše teritorije, obnovi naš teritorijalni integritet i pun suverenitet na istoku i jugu Ukrajine“, poručio je Kuleba na brifingu, preneo je Rojters.

Kako je dodao, to je krajnja tačka njihove pregovaračke pozicije.

Šef ukrajinske diplomatije izjavio je ranije danas u intervjuu za španski list „Pais“ da su Ukrajina i Rusija na korak od postizanja dogovora o izvozu žita, ali je na današnjem brifingu jasno stavio do znanja da su širi mirovni pregovori zamrznuti.

„Trenutno nema mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine zbog pozicije Rusije i njene kontinuirane agresije na našu zemlju“, kazao je Kuleba.

Odgovarajući na pitanje o odluci kanadske vlade da Nemačkoj vrati remontovanu turbinu potrebnu za gasovod Severni tok 1 između Rusije i Nemačke, Kuleba je rekao da je Kijev poručio Berlinu i Otavi da je to „greška“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.