U trendu

„Kurdska Anđelina Džoli“ nema sličnosti sa glumicom

Azija Ramazan Antar je kurdska nacionalna junakinja, koju su zapadni mediji zbog neobične lepote prozvali kurdskom Anđelinom Džoli.

Pre nekoliko dana izgubila je život u krvavoj borbi na severu Sirije, a njeni saborci tvrde da su je zapadnjački mediji uvredili upoređujući je sa slavnom glumicom i ponizili njena dela. Fokusiranje medija na njen izgled nazivaju seksizmom, piše BBC.

Kurdska ženska obrambena jedinica dala je saopštenje gde kažu da se u njihovim redovima ne obraća pažnja ni na čiji izgled i da je njihova filozofija jednostavnost i skromnost. Svi se jednako žrtvuju za opšte dobro, kažu.

Ženska obrambena jedinica se, uprkos strogim religijskim zakonima izborila za to da se u sirijskom delu Kurdistana poligamija, nasilje nad ženama i prisilni brakovi proglase ilegalnim, i bore se protiv svake vrste seksizma.

Za kurdske medije, Azija je bila samo jedan od boraca i nisu se fokusirali na njenu lepotu, kažu njeni saborci kojima se pridružila 2015. godine. 19-godišnjakinja se pre smrti borila u pet krvavih sukoba.

„Pogledajte njihove fotografije, sve su anđeli, sve su lepe, ne možete izabrati jednu samo zato jer liči na holivudsku glumicu, Anđelinu Džoli ili Džuliju Roberts. One sa njima nemaju ništa zajedničko, one radije biraju smrt nego život pod vlašću grupa koje su protiv žena i ženskih prava“, izjavila je Agrin Sena, zapovednica Ženske obrambene jedinice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.