najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kurdski lideri treba da plate zbog govora o autonomiji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan podržao je danas odluku suda o pokretanju krivičnog postupka protiv lidera glavne prokurdske stranke, ocenjujući da ti lideri “moraju da plate” zbog govora o autonomiji Kurda u Turskoj.

Erdogan je ocenio da liderima prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) Selahatinu Demirtašu i Figenu Juksekdagu treba da bude ukinut poslanički imunitet u okviru istrage pokrenute zbog njihove “protivustavne kriminalne radnje”.

Tursko pravosudje pokrenulo je u ponedeljak istragu protiv Demirtaša i Juksekdaga zbog “kriminalne radnje” u suprotnosti s turskim Ustavom.

“Ono što su oni rekli, nesumnjivo predstavlja zločin. Moraju da plate cenu. Ne možemo da tolerišemo izjave koje pozivaju na podelu zemlje”, rekao je Erdogan.

Demirtaš je nedavno rekao da Kurdi u Turskoj treba da odluče da li će živeti u autonomiji ili “pod tiranijom jednog čoveka”.

Demirtašova izjava je izazvala nezadovoljstvo turskih nacionalističkih struja, koje smatraju da njegova izjava predstavlja pretnju jedinstvu turske države.

Demirtaš vodi Narodnu demokratstku stranku (HDP) koja je nanela značajan udarac vladajućoj Partiji pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika ulaskom na tursku političku scenu posle parlamentarnih izbora.

Erdogan ga od tada optužuje da podržava terorizam i separatizam.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike