Lam ponovo pozvala demonstrante na dijalog

HONGKONG, 10. septembra – Liderka Hongkonga Keri Lam ponovo je apelovala na demonstrante da zaustave nasilje i počnu dijalog s vlastima, pošto je najbogatiji covek tog grada pozvao vladu da oslobodi privedene, uglavnom mlade demonstrante.

Vlada je prošle nedelje obećala da će povući sporni zakon o izručenju koji je predviđao i izručenje osumnjičenih radi suđenja u Kini, gde, kako smatraju protivni zakona, ne bi imali pravično suđenje.

To je izazvalo proteste u poslednja tri meseca, a ni povlačnje zakona nije primirilo demonstrante koji su proširili zahteve na demokratske reforme i utvrđivanje policijske odgovornosti, prenosi AP.

Demonstranti su tokom vikenda uništavali stanice podzemne železnice, palili vatru na ulicama i blokirali saobraćaj, na šta je policija uzvratila ispaljivanjem suzavca .

Keri Lam je rekla da će eskalacija nasilja, posle kojih je pritvoreno više od 150 ljudi, među kojima ima studenata, stvoriti nove razdore.

Kako se navodi, ona je istakla da je njena odluka da formalno povuče zakon o izrucivanju i druge inicijative odražavala njenu iskrenu volju za „isceljenje društva i povratak mira“.

Milijarder Li Ka Šhing je u video prilogu na lokalnoj TV opisao leto nemira u Hongkongu kao najgoru katastrofu od Drugog svetskog rata.

Li (91) je nazvao mlade ljude „gospodarima naše budućnosti“ i rekao da bi vlada trebalo da sprovodi pravdu s milošću tokom rešavanja krize.

„Iako se čovečanstvo ponekad može sukobiti s vladavinom zakona, u političkim pitanjima obe strane bi trebalo da pokušaju da uđu u tuđe cipele, i tada bi mnoge velike nevolje mogle postati manje“, rekao je Li, pozivajući na prestanak nasilja.
Mnogi vide nacrt zakona o izrucenju koji bi omogućio da se stanovnicima Hongkonga sudi u kontinentalnoj Kini, kao primer ukidanje autonomije grada od kada se ta bivša britanska kolonija vratila pod kinesku kontrolu 1997. godine, prenosi AP.
Upitana za Lijeve komentare, Keri Lam se složila sa stavom da vlada „može uciniti više i bolje“, posebno u susretu s mladima, kako bi čula njihove zamerke.
Ipak, Lamova je naglasila da vlada ne može oprostiti nasilje i da će strogo sprovesti zakon, jer ima obavezu i dužnost da čuva autonomiju grada.

Ona je ponovila da su pokušaji SAD i drugih zemalja da se mešaju u unutrašnje stvari Hongkonga zbog građanskih sloboda u gradu bili „potpuno nepotrebni“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.