U trendu

Lavrov: Predlozi Kijeva odstupaju od ranijih dogovora

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Kijev Moskvi predstavio nacrt mirovnog sporazuma koji sadrži „neprihvatljive elemente“, ali da će Rusija ipak nastaviti razgovore i vršiti pritisak da obezbedi sopstvene zahteve.

Ruski ministar je rekao da bi Ukrajina mogla da postavi dodatne uslove u razgovorima i da Moskva smatra da bi to bilo neprihvatljivo, prenosi TAS S.

„Verovatno će Ukrajina u sledećoj fazi tražiti povlačenje trupa i gomilati nove preliminarne uslove. Ovakav plan je razumljiv, ali je neprihvatljiv“, naveo je Lavrov.

On je saopštio da je Kijev 6. aprila predstavio svoje nacrte sporazuma, koji predstavljaju odstupanje od predloga koji su izneti na sastanku delegacija u Istanbulu 29. marta.

„Ukrajina je juče pregovaračkoj grupi predstavila svoje nacrte sporazuma koji označavaju jasno odstupanje od najvažnijih predloga koji su zabeleženi na sastanku u Istanbulu 29. marta, u dokumentu koji je potpisao šef ukrajinske delegacije David Arahamija“, istakao je šef ruske diplomatije, navodi TAS S.

On je poručio i da će Moskva nastaviti razgovore sa Kijevom uprkos provokacijama.

„Uprkos svim provokacijama, ruska delegacija će nastaviti pregovarački proces, zalažući se za naš nacrt sporazuma koji jasno i u potpunosti objašnjava naše početne ključne stavove i zahteve“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova naveo je i da SAD i njeni saveznici usmeravaju ukrajinsku vladu da nastavi neprijateljstva, kao i da Kijev pokazuje nepokolebljivost i da teži „kašnjenju, pa čak i ometanju pregovora, povlačeći se od ranije postignutih dogovora“.

Odstupanje Ukrajine od ranije postignutih dogovora u pregovorima sa Rusijom pokazuje stvarnu nameru Kijeva da odugovlači, pa čak i da poremeti ove pregovore, smatra Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.