U trendu

Lavrov: Rešenje problema Severne Koreje uz razuman pristup svih strana

 Prihvatljivo reÅ¡enje severnokorejske krize moÅŸe biti postignuto uz razuman pristup svih strana, uključujući SAD, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Uvereni smo da nema alternative obnavljanju političkog procesa, posebno pregovorima Å¡est strana“, izjavio je Lavrov, prenosi TASS.

Lavrov je rekao da su Rusija i Kina podnele relevantne predloge za koje će se zalagati u Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama.

„Sigurno ćemo nastaviti dijalog s naÅ¡im severnokorejskim susedima“, rekao je Å¡ef ruske diplomatije.

OsvrnuvÅ¡i se na „veoma teÅ¡ku izjavu“ severnokorejskog ministra spoljnih poslova o „nepravednoj“ rezoluciji UN kojom su Pjongjangu pooÅ¡trene sankcije, Lavrov je rekao da su predstavnici Severne Koreje slično reagovali na ranije rezolucije Saveta bezbednosti UN i da se mora rasudjivati na osnovu konkretnih koraka.

„Nadamo se da ćemo uz razuman pristup svih uključenih strana, uključujući SAD, JuÅŸnu Koreju i Japan, moći da nadjemo reÅ¡enje koje je prihvatljivo za sve učesnike“, rekao je Lavrov.

Savet bezbednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predvidja nove i pooštrene sankcije Severnoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Dşong Un, pokazala da Pjongjang moşe da pogodi kopno SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.