Lavrov: Rešenje problema Severne Koreje uz razuman pristup svih strana

 Prihvatljivo rešenje severnokorejske krize može biti postignuto uz razuman pristup svih strana, uključujući SAD, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Uvereni smo da nema alternative obnavljanju političkog procesa, posebno pregovorima šest strana“, izjavio je Lavrov, prenosi TASS.

Lavrov je rekao da su Rusija i Kina podnele relevantne predloge za koje će se zalagati u Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama.

„Sigurno ćemo nastaviti dijalog s našim severnokorejskim susedima“, rekao je šef ruske diplomatije.

Osvrnuvši se na „veoma tešku izjavu“ severnokorejskog ministra spoljnih poslova o „nepravednoj“ rezoluciji UN kojom su Pjongjangu pooštrene sankcije, Lavrov je rekao da su predstavnici Severne Koreje slično reagovali na ranije rezolucije Saveta bezbednosti UN i da se mora rasudjivati na osnovu konkretnih koraka.

„Nadamo se da ćemo uz razuman pristup svih uključenih strana, uključujući SAD, Južnu Koreju i Japan, moći da nadjemo rešenje koje je prihvatljivo za sve učesnike“, rekao je Lavrov.

Savet bezbednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predvidja nove i pooštrene sankcije Severnoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da Pjongjang može da pogodi kopno SAD.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike