U trendu

Lavrov: Svako normalan brine za budućnost UKR; Pariz povećava isporuke municije

MOSKVA/KIJEV – Svaki normalan čovek je zabrinut za budućnost Ukrajine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Pretpostavljam da je to tema koja brine svakog razumnog čoveka. Briga za sudbinu ljudi koji žive ne samo u Ukrajini, već i na postsovjetskom prostoru u celini“, odgovorio je Lavrov na pitanje agencije TAŠ šta će i da li će nešto ostati od Ukrajine posle sukoba sa Rusijom.

SAD morajuda se vrate civilizovanim principima međunarodnih odnosa da bi obnovile dijalog sa Rusijom, ali trenutno nema naznaka da se to događa, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za TAŠ.

„Delovanje SAD je u direktnoj suprotnosti sa ovim principima. Rusiji je objavljen hibridni rat. Nadamo se da će jednog dana prevladati razum i logika dijaloga, a ne konfrontacije, balansa interesa i rešavanja sopstvenih geopolitičkih ciljeva putem hibridnih i drugih vrsta ratova“, rekao je Lavrov.

VLASTI BELORUSIJE saopštile su danas da je politički i ekonomski pritisak Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, NATO i Evropske unije doveo do odluke da na beloruskoj teritoriji rasporedi rusko nuklearno oružje.

„S obzirom na ove okolnosti, kao i legitimnu zabrinutost i rizike po nacionalnu bezbednost koji iz njih proizilaze, Belorusija je prinuđena da odgovori jačanjem sopstvenih bezbednosnih i odbrambenih kapaciteta“, navodi se u saopštenju beloruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi TAŠ.

FRANCUSKA namerava da udvostruči svoje isporuke 155 milimetarske artiljerijske municiije Ukrajini do količine od oko 2.000 granata mesečno, izjavio je danas je ministar odbrane Francuske Sebastijen Lekorni, dodajući da Pariz takođe planira da omogući Kijevu kupovinu večih količina francuskog oružja.

Ukrajina je saopštila da je isporuka artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara kritična potreba u žestokom ratu sa ruskim snagama, navodi Rojters i podseća da obe strane svakodnevno ispaljuju više hiljada artiljerijskih granata.

NAVOĐENE RAKETE malog kalibra (GLSDB), koje koriste ukrajinske oružane snage, mogu da budu neutralizovane ruskim sistemima protivvazdušne odbrane kratkog i srednjeg dometa, kao što su Tor-M2, Buk-M3 i S-350, izjavio je danas Aleksandar Mihajlov, šef Biroa za vojno-političke analize.

Ranije danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane prvi put presreli projektile GLSDB, prenosi TAŠ.

Isporuke ovakvih raketa malog kalibra tipa zemlja-zemlja Ukrajini, Pentagon je najavio 3. februara, a Mihajlov je napomenuo da granate GLSDB imaju domet od oko 150 kilometara i da mogu da se lansiraju iz univerzalnog raketnog lansera HIMARS.

PREDSEDNICA VLADE Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija nastaviti da kontinuirano pruža humanitarnu pomoć Ukrajini.

„Srbija izražava solidarnost sa stanovništvom Ukrajine i osuđuje sve napade na civilno stanovništvo i objekte u toj zemlji i bilo kakvu upotrebu sile suprotno međunarodnom pravu“, navodi se u saopštenju kabineta premijerke Brnabić povodom ispraćanja kamiona za Ukrajinu sa elektro-energetskom opremom.

OPERATER UKRAJINSKE elektroenergetske mreže uveo je danas hitno isključenje struje u osam ukrajinskih regiona navodeći da su razlozi za isključenja loše vreme u ruski napadi.

Današnje obustave isporuka električne energije je usledilo nakon poboljšanja snabdevanja širom Ukrajine tokom poslednjih nekoliko nedelja, prenosi Rojters.

RUSIJA Je razočarana ishodom glasanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o ruskom nacrtu rezolucije o istrazi sabotaže gasovoda Severni tok, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Razočarani smo. Naš nacrt rezolucije, koji je uzeo u obzir zabrinutost svih konstruktivno nastrojenih partnera, imao je za cilj sprovođenje objektivne i sveobuhvatne istrage kako bi se svi odgovorni za ovaj neviđeni čin priveli pravdi. Ova sabotaža na delu civilne infrastrukture dovela je do teških ekoloških i ekonomskih posledica“, navodi se u saopštenju ruskog MSP, prenosi TAŠ.

DIREKTOR Međunarodne agencije za atomsku eneregiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da pokušava da posreduje u dogovoru o merama zaštite ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje „koju je okupirala Rusija“, istakavši da je prilagodio svoje predloge u nastojanju da se postigne „iskorak u pregovorima“.

Grosi je dodao da se ranije zalagao za stvaranje sigurnosne zone oko NE Zaporožje kako bi se sprečila moguća nuklearna katastrofa koju mogu da izazovu uzajamna granatiranja ruske i ukrajinske strane, prenosi Rojters.

PREDSEDNIK Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je danas da bi ruski i beloruski sportisti trebalo da se vrate na takmičenja kao neutralni takmičari, navodeći da njihovo učešće „može da funkcioniše“ uprkos ratu u Ukrajini.

Bah je istakao da se to vidi gotovo svakodnevno u brojnim sportovima, najviše u tenisu, ali i u biciklizmu, kao i na pojedinim takmičenjima u stonom tenisu, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.