U trendu

Lekić: Nema većine za novu vladu, nedostaju tri glasa URA

PODGORICA – Mandatar Miodrag Lekić obavestio je danas lidere parlamentarne većine u Crnoj Gori da još nema potrebnu većinu za sastav nove vlade jer mu nedostaju tri glasa poslanika Građanskog pokreta URA.

To se navodi u trećem pismu Lekića liderima partija pobednica izbora održanih u avgustu 2020, u koje su podgorički mediji imali uvid.

Lekić je ranije obavestio lidere parlamentarne većine da ga je lider URA Dritan Abazović, na sastanku 10. marta, obavestio da nije uspeo da u kontaktima sa poslanikom Gencijem Nimanbeguom postigne dogovor i tako dođe do broja od 41 poslanika koji bi glasali za formiranje nove vlade.

Poslanik CIVIS-a Srđan Pavićević u odgovoru Lekiću je u subotu naveo da Lekić ima njegovu podršku za formiranje vade uz učešće te stranke, kao što je bio slučaj u prethodne dve vlade.

“Zahvaljujem kolegi Pavićeviću na odgovoru, komentaru i jasnom stavu. Izostaje odgovor URE, što upućuje na protivljenje te stranke da se formira vlada na ponuđenim osnovama koje sam izložio Abazoviću, kao i Političkom sporazumu koji smo ranije potpisali”, naveo je Lekić.

Ostaje mu, kako kaže, kao i svima, da konsatuje da i dalje, sada za tri glasa u Parlamentu, nema potrebne većine za sastav 44. vlade.

On je naveo da formiranje 44. vlade nije bio cilj po sebi, već „pokušaj ostvarivanja legitimne institucionalne stabilnosti na osnovama, sada već prilično zaboravljene volje građane na izborima avgusta 2020“.

Kako navode „Vijesti“, URA nije odgovorila na pismo koje je Lekić u subotu uputio liderima većine i predložio da URA podrži njegovu vladu, jer Dritan Abazović nema većinu za rekonstrukciju vlade na čijem bi čelu ostao.

Lekić je, kako je naveo u jučerašnjem pismu liderima, Abazoviću predložio da koalicija „Crno na bijelo“ podrži vladu tako što bi bila njen deo, ili što bi podržala manjinsku vladu.

Naveo je da mu je Abazović najavio odgovor posle sednice Glavnog odbora, koji je održan u petak, ali da ga on još nije dobio.

Istakao je da će mu, ako do danas ne dobije odgovor na svoje predloge, ostati da zaključi da pokušaj konstitusanja 44. vlade nije uspeo, sa svim daljim političko-pravnim posledicima i da o tome obavesti javnost.

Zakonski rok za formiranje vlade je 16. mart.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.