Levičar Varufakis osniva evropski politički pokret u koji su i konzervativci – dobrodošli

Bivši grčki mnistar finansija Janis Varufakis želi da osnuje Alijansu za Evropu u kojoj će i nemački konzervativci biti dobrodošli, mada taj savez neće biti prava politička partija, rekao je on za nemački politički magazin „Špigel“.

Foto: Beta

Foto: Beta

Varufakis je precizirao da bi to trebalo da bude vanpartijski pokret, jedno mesto za sve one koji zaista evropski misle i demokratiju u Evropi žele da ožive.

I konzervativci, a to, kako je naglasio, važi i za Hrišćansko-demokratsku uniju, kancelarke Angele Merkel i ministra finansija Volfganga Šojblea, pozvani su da učestvuju u tom pokretu.

Varufakis je rekao da ga brine da bi evropski kontinent mogao da „padne u ruke“ antievropljana, poput francuskog Nacionalnog fronta desničarke Mari Lepen.

I premda Varufakis to nije izričito rekao, njegov partner u Nemačkoj mogao bi biti Oskar Lafonten, nekadašnji šef Socijademokratske partije, za koga se kaže da je možda jedan od retkih autentičnih socijaldemokrata, ali mu se istovremeno prebacuje i „pecanje“ u desničarskim vodama dok je kritikovao reforme bivšeg kancelara Gerharda Šredera, pošto su zadirale duboko u socijalno tkivo države.

Lafonten je bio lider danas opozicione partije Levica, iz koje se povukao.

Varufakis je rekao da je sa Lafontenom razgovorao i da će se susresti sa političarima Levice.

(Tanjug)

 

Ostavite komentar

Ostavite komentar