U trendu

Levičar Varufakis osniva evropski politički pokret u koji su i konzervativci – dobrodošli

Bivši grčki mnistar finansija Janis Varufakis želi da osnuje Alijansu za Evropu u kojoj će i nemački konzervativci biti dobrodošli, mada taj savez neće biti prava politička partija, rekao je on za nemački politički magazin „Špigel“.

Varufakis je precizirao da bi to trebalo da bude vanpartijski pokret, jedno mesto za sve one koji zaista evropski misle i demokratiju u Evropi žele da ožive.

I konzervativci, a to, kako je naglasio, važi i za Hrišćansko-demokratsku uniju, kancelarke Angele Merkel i ministra finansija Volfganga Šojblea, pozvani su da učestvuju u tom pokretu.

Varufakis je rekao da ga brine da bi evropski kontinent mogao da „padne u ruke“ antievropljana, poput francuskog Nacionalnog fronta desničarke Mari Lepen.

I premda Varufakis to nije izričito rekao, njegov partner u Nemačkoj mogao bi biti Oskar Lafonten, nekadašnji šef Socijademokratske partije, za koga se kaže da je možda jedan od retkih autentičnih socijaldemokrata, ali mu se istovremeno prebacuje i „pecanje“ u desničarskim vodama dok je kritikovao reforme bivšeg kancelara Gerharda Šredera, pošto su zadirale duboko u socijalno tkivo države.

Lafonten je bio lider danas opozicione partije Levica, iz koje se povukao.

Varufakis je rekao da je sa Lafontenom razgovorao i da će se susresti sa političarima Levice.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.