U trendu

Liberal Mun Džae-in proglasio pobedu na izborima u Južnoj Koreji

 Liberal Mun Džae-in proglasio je pobedu na vanrednim predsedničkim izborima u Južnoj Koreji, nakon što su njegova dva najveća rivala priznala poraz.

Mun, kandidat Demokratske partije levog centra i veliki favorit prema ispitivanjima javnog mnjenja, osvojio je 41,4 odsto glasova prema izlaznim anketama koje su sprovele tri televizijske kuće.

Konzervativac Hong Džun-pjo je daleko iza, sa 23,3 odsto glasova a sledi kandidat centra An Čeol-su sa 21,8 odsto glasova. Ovi kandidati su ranije danas, nakon objavljenih rezultata izlaznih anketa, priznali poraz.

Pobedom Mun Džae-ina okončava se decenija vladavine konzervativaca, a predvidja se da će izmedju ostalog biti promenjena i politika prema Severrnoj Koreji. 

Liberal Mun je bivši advokat specijalizovan za odbranu ljudskih prava, a predstavlja se kao čovek koji može da pomeri zemlju van skandala iz ere predsednice bivše predsednice Park Geun-hje.

Prevremeni predsednički izbori sazvani su posle korupcionaškog skandala koji je doveo do opoziva predsednice Park koja je optužena da je dozvolila bliskoj prijateljici da iznudjuje novac od kompanija, što je negirala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.