U trendu

Lideri EU 20. septembra o Bregzitu i ilegalnoj migraciji

LONDON – Lideri Evropske unije razgovaraće o Bregzitu kada se budu sastali u austrijskom gradu Salcburgu 20. septembra, saopštio je danas kabinet britanske premijerke Tereze Mej, nakon njenih razgovora sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

„Samit će biti posvećen i ilegalnoj migraciji, a s tim u vezi premijerka je potvrdila da će Britanija nastaviti da blisko sarađuje sa EU sada i posle Bregzita“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Britanija još nije usaglasila dugoročne trgovinske odnose sa EU niti je finalizovala prelazni sporazum koji bi trebalo da stupi na snagu kada ta zemlja istupi iz bloka 29. marta iduće godine, podseća britanska agencija.

Pregovarač EU za Bregzit, Mišel Barnije, odbacio je u četvrtak ključne elemente novih trgovinskih predloga Britanije, i, zajedno s britanskim kolegom Dominikom Rabom, izrazio rešenost da se sporazum postigne do oktobra.

Kurc, čija zemlja trenutno predsedava Unijom, razgovarao je sa Terezom Mej u petak u Salcburgu i rekao da je za obe strane važno da izbegnu „tvrd“ Bregzit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.