U trendu

Liderka Dobre partije signalizirala povlačenje te partije iz opoziciong saveza

ANKARA – Turska desničarska Dobra partija (IYI) saopštila je danas da opozicioni savez više ne odražava nacionalnu volju, signalizirajući povlačenje stranke iz tog saveza pred održavanje izbora u Turskoj.

Govoreći u sedištu stranke u Ankari, liderka IYI Meral Aksener rekla je da je ostalih pet stranaka iz saveza predložio Kemala Kiličdaroglua, vođu Republikanske narodne partije (ĆP), za svog predsedničkog kandidata, preneo je Rojters.

Ona je kazala da njena stranka ne može da ga prihvati i umesto toga predložila je kao kandidate gradonačelnike Istanbula i Ankare, obojicu iz ĆP, rekavši da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da će oni pobediti Erdogana sa velikom razlikom u osvojenim glasovima.

„Od juče je ‘Sto šestorke’ (opozicionih stranaka) izgubio sposobnost da odražava volju naroda u svojim odlukama“, rekla je ona, signalizirajući izlazak svoje stranke iz opozicionog saveza.

Aksener je pozvala gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua i gradonačelnika Ankare Mansura Javasa da istupe kao kandidati.

„Naša nacija je na prelomnoj tački, poziva vas da ispunite dužnost“, istakla je ona.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u sredu je nagovestio da će predsednički i parlamentarni izbori u toj zemlji bili održani 14. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.