U trendu

Ljudska prava i oružje

RIM – Slučaj egipatskog studenta Patrika Zakija koji je već skoro godinu dana u kairskom zatvoru, bez suđenja, već mesecima je u centru pažnje italijanske javnosti, a naročito organizacija koja se bore za ljudska prava i onih koje se bore za razoružanje.

Zaki je student postdiplomskih stuđa u Bolonji, prošle godine za praznike se vratio kući, ali je uhapšen na aerodromu i od tada je u zatvoru.

Zaki je uhapšen zbog “subverzivne propagande”, ocenio je Kairo neke njegove komentare na Fejsbuku.

Njegov slučaj je tesno povezan s tragičnom sudbinom drugog studenta, Italijana Đulija Ređenija, koji je radio istraživanje za doktorat u Kairu. Njega je pre pet godina otela egipatska tajna policija, mučila, ubila a njegovo telo je bačeno i pronađeno uz cestu izvan grada.

Egipat je pokušao da prikrije, a zatim i negira krivicu državne tajne policije, ali su italijanski islednici, kako pišu mediji, pronašli svedoke i pružili čvrste dokaze o krivici egipatskih državnih službi.

Slučaj je izazvao poremećaj u odnosima Italije i Egipta, ali ne dovoljno da prekine izvoz italijanskog oružja vladi egipatskog generala Al-Sizija koji je na vlast došao državnim udarom.

Uprkos protestima i činjenici da italijanski zakon zabranjuje izvoz oružja u zemlje koje su u sukobu ili krše ljudska prava, kao Egipat, mediji pišu o nastavku isporuke italijanske vojne opreme Kairu.

Staviše, najnoviji podaci prema pisanju lista “Il fato Kotidijano”, pokazuju da je izvoz oružja Egiptu udvosturčen u posledniih pet godina u odnosu na svih 15 ranijih godina.

Postoji nada da će student Patrik Zaki možda biti pušten na slobodu, ali mu neće biti dozvoljeno da se vrati u Italiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.