U trendu

London neće slati avione Kijevu, velikek borbe kod Bahmuta

KIJEV/MOSKVA – Kijev je saopštio danas da su ukrajinske snage odbile ruske napade na putu kod istočnog grada Bahmuta, sprečavajući Moskvu da zadobije kontrolu nad važnom ukrajinskom rutom za snabdevanje.

„Ruske trupe nisu mogle da preseku put preko kojeg se snabdeva ukrajinska vojska, koja dobija sve što joj je neophodno“, rekao je portparol vojske Ukrajine Serhij Čerevati, preneo je Rojters.

Rusija ranije u toku dana saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad malim selom Blahodatne, severno od Bahmuta.

VELIKA BRITANIJA ne smatra da je izdvodljivo da pošalje svoje borbene avione Ukrajini, izjavio je danas portparol premijera Rišija Sunaka.

„Smatramo da nije praktično da šaljemo te avione u Ukrajinu. Nastavićemo da razgovaramo sa saveznicima šta smatramo da je pravi pristup“, preneo je Rojters njegovu izjavu.

FRANCUSKA I UKRAJINA su razgovarale o mogućnosti da se ukrajinski piloti obučavaju da upravljaju francuskim borbenim avionima, ali takva odluka još nije doneta, rekao je danas ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekorni.

Lekorni se danas susreo sa ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim u Parizu, navodi Rojters.

PORTPAROL ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage uništile dva skladišta municije ukrajinske vojske i Ugledaru i Katerinovki u Donjecku, preneo je TAŠ.

„U naseljima Ugledara i Katerinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, dva skladišta ukrajinske vojske su uništena“, naveo je portparol.

KONAŠENKOV je dodao da su ruske snage uništile „oko 1.000 ukrajinskih višecevnih raketnih bacača od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini“.

„Osim toga, uništen je 381 avion, 206 helikoptera, 2.987 bespilotnih letelica, 402 rakete zemlja-vazduh, 7.691 tenk i ostala borbena vozila“, dodao je on. Konašenkov je izjavio i da je ruska vojska eliminisala oko 50 ukrajinskih vojnika u Donjeckoj oblasti.

UKRAJINA je saopštila da je uputila oštar protest mađarskom ambasadoru zbog „omalovažavajućih komentara“ mađarskog premijera Viktora Orbana i apelovala na Budimpeštu da prekine sa anti-ukrajinskom retorikom.

„Apelovali smo na mađarsku stranu da prestane sa negativnim trendom kako bi izbegla nepopravljive posledice u odnosima dve zemlje“, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Mađarska je kritikovala sankcije EU Rusiji zbog ruskog napada na Ukrajinu, rekavši da nisu uspele da oslabe značajnije Moskvu, a stvorile su rizik od uništavanja evropske ekonomije.

U IZVEŠTAJU Stejt departmenta Kongresu se tvrdi da je Rusija prekršila odredbe iz novog programa START tako što je odbila da dopusti inspekcijski pregled i da je odbila zahteve Vašingtona da se čelnici dve zemlje susretnu i reše zabrinutost oko ovog pitanja, preneo je Rojters.

HJUMAN RAJTS VOČ (HRW) pozvao je danas Ukrajinu da istraži optužbe
da je njena vojska koristila hiljade protivpešadijskih mina u i oko grada Izjum kada su ruske snage okupirale tu oblast, navodi Rojters.

HRW je, takođe, izvestio da je prošle godine objavio tri izveštaja u kojima se optužuju ruske snage da su koristile protivpešadijske mine u nekim oblastima u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.