London obeležio 10 godina od terorističkih napada

Foto: TyBoR/Pixabay.com

Minutom ćutanja i šetnjom solidarnosti Britanci su danas obeležili 10. godišnjicu samoubilačkih bombaških napada u Londonu, u kojima je poginulo 52, a ranjeno više od 700 ljudi.

Britanski premijer Dejvid Kameron i gradonačelnik Londona Boris Džonson položili su vence na spomenik u londonskom Hajd Parku, a cveće na mesta četiri bombaška napada položili su preživeli, radnici železnice i hitnih službi.

U sklopu obeležavanja godišnjice napada, održana je služba u katedrali svetog Pavla u Londonu, preneo je AP.

Deo žitelja Londona pešice je prešao put do radnih mesta pod sloganom “Hodajmo zajedno” u znak sećanja na dan kada je pre 10 godina gradska podzemna mreža zaustavljena.

Kameron je rekao da je nedavni masakr 30 britanskih turista u Tunisu podsetnik da je “pretnja od terorizma i dalje realna, koliko i smrtonosna”.

“Ubistvo 30 nevinih Britanaca dok su letovali u Tunisu, brutalni je podsetnik te činjenice. Ali mi nikada nećemo biti zastrašeni terorizmom”, poručio je britanski premijer.

Bilans nastradalih u napadu u tunišanskom letovalištu Susu najveći je gubitak života za Britaniju u jednom džihadističkom napadu od bombaških napada u Londonu u julu 2005.

Četiri Britanca inspirisana Al Kaidom digli su se u vazduh u tri voza londonskog metroa i jednom autobusu tokom jutarnjeg špica 7. jula 2005.

Tri bombaša samoubice aktivirali su bombe u metrou na stanicama Aldgejt, Edžver Roud i Rasel skver.

Sat vremena kasnije, četvrti bombaš samoubica aktivirao je eksplozivnu napravu u dabl dekeru na Trgu Tavistok blizu Rasel skvera, pri čemu je poginuo i povređen deo ljudi koji su prethodno evakuisani iz metroa.

Bezbednosne službe u Britaniji i dalje se bore sa problemom radikalizacije koju je otkrio ovaj napad, koji nisu izveli strani borci već četvorica britanskih mladića.

Stotine Britanaca nastoji da se pridruži ekstremističkoj grupi Islamska država u Siriji i Iraku, podstičući bojazni da bi mogli da se vrate i izvedu napade u domovini.

Nivo terorističke pretnje u Britaniji ostaje ozbiljan, drugi od ukupno pet nivoa, što znači da je napad veoma moguć, naveo je AFP.

Tanjug)

Ostavite komentar