U trendu

Lugansk: Uspostavljen kontakt sa ukrajinskim borcima u hemijskoj fabrici Azot

LUGANSK – Uspostavljen je kontakt sa ukrajinskim borcima u hemijskoj fabrici Azot u gradu Severodonjecku i razgovori su u toku na obezbeđivanju sigurnog prolaza za civile koji se kriju u tom objektu, potvrdio je ambasador u Rusiji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik na Telegramu.

„Kontakt sa ekstremistima je uspostavljen, razgovori su u toku
o bezbednom povlačenju civila iz fabričkog kompleksa. Ukrajinske snage će dobiti garancije da će im životi biti pošteđeni i da će im biti obezbeđen humani tretman u skladu sa relevantnim međunarodnim zakonima pod uslovom da oslobode taoce, polože oružje i predaju se bez uslova“, poručio je Mirošnik, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, u krugu fabrike bi moglo da se krije i do 500 civila.

Ukrajinska strana je u međuvremenu saopštila da i dalje kontroliše hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku i potvrdila da se stotine civila nalaze u krugu proizvodnog kompleksa.

„Informacija o blokadi fabrike Azot je laž“, objavio je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

Mirošnik je ranije izjavio da je 300-400 ukrajinskih boraca zarobljeno u fabričkom krugu, ali Ukrajina tvrdi da se oko 800 ljudi krilo u nekoliko skloništa ispod fabrike Azot, uključujući oko 200 zaposlenih i 600 stanovnika Severodonjecka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.