Madjarska: 70.000 na ulicama, podržava Sorošev univerzitet

 Oko 70.000 ljudi okupilo se danas na ulicama Budimpešte u znak podrške Centralnoevropskom univerzitetu (CEU) Džordža Soroša, za koji smatraju da je meta novog zakona koji je usvojio parlament na predlog vlade Viktora Orbana.

Demonstranti, noseći transparente sa pitanjem „Zašto se plašite obrazovanja?“, traže od predsednika Madjarske Janoša Adera da stavi veto na novi zakon.

Prema odredbama zakona o obrazovanju, koji je ove nedelje usvojio parlament, CEU bi morao da promeni ime i da otvori kampus u SAD, kako bi nastavio sa radom.

Poreklom Madjar, milijarder Soroš je 1991. godine osnovao CEU, koji trenutno pohadja 1.400 studenata iz 108 zemalja. 

Novim zakonom su promenjeni propisi kojima se reguliše status 28 stranih univerziteta u Madjarskoj, a CEU tvrdi da su neke odredbe direktno uperene protiv ovog univerziteta i da bi ga mogle naterati na zatvaranje.

Madjarski premijer je ranije izjavio je CEU „vara“ i da ima nepravednu prednost nad madjarskim univerzitetima, jer su njegove diplome prihvaćene i u Madjarskoj i u SAD i jer nema studentski grad u zemlji porekla. CEU je akreditovan u američkoj državi Njujork, ali tamo nema studentski grad, dok svi drugi strani univerziteti u Madjarskoj imaju studentski grad u zemlji porekla.

Zakon predvidja da se američka i madjarska vlada dogovore o novim uslovima rada Univerziteta. Ako ne bude postignut dogovor, CEU neće moći da upiše nove studente od 1. januara 2018. i moraće da završi obrazovne aktivnosti do 2021.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.