Makedonski zvaničnici: Našu sigurnost od sada garantuje NATO

SKOPLJE, 6. februara (TANJUG) – Predsednik Makedonije Đorde Ivanov pozdravio je danas potpisivanje Protokola o pristupanju NATO-u, jer je on oduvek podržavao strateške ciljeve zemlje, preneo je danas njegov kabinet u saopštenju za medije.

„Makedonski predsednik smatra da je žalosno što je današnjem potpisivanju Protokola prethodio sporazum kojim se menja ustavni naziv Republike Makedonije, koji je naneo trajnu štetu makedonskim nacionalnim interesima“, navodi se u saopštenju, prenosi MIA.

Republika Makedonija je, prema predsedniku Ivanovu, zaslužila trideseto mesto u NATO-u, jer su svi potrebni standardi odavno ispunjeni od strane vojske Republike Makedonije, zahvaljujući doprinosu svih prethodnih vlada Republike Makedonije.

Makedonija više nije izolovana. Našu sigurnost ne garantujemo samo mi, već i NATO, što neizbežno donosi većoj sigurnosti u zemlji i regionu, izjavila je potpredsednica i ministarka odbrane Radmila Šekerinska nakon potpisivanja Protokola o pristupanju NATO-u u Briselu, navodi agencija. „Danas ulazimo u budućnost“, kazala je ministarka Šekerinska, „koju pre godinu i po niko nije mogao ni da zamisli“

Šekerinska je istakla da je ovaj izuzetan uspeh rezultat strateške odluke da se iza sebe ostavi autokratska vladavina i život u izolaciji.

Ona je napomenula i da „ovo dostignuće“ ne pripada samo političarima, već i svim građanima, koji su ga čekali i radili strpljivo 30 godina, a tokom proteklih godinu i po dana doprineli sa značajnim promenama u međunarodnim odnosima koje ova država ima.

Poručila je i da domaći i strani investitori više ne treba da brinu o bezbednosti i sigurnosti svojih investicija.

Ministarka je ocenila da će generacije koje dolaze biti zahvalne za hrabrost i posvećenost „ovoj generaciji lidera, patriota, pripadnika vojske iposlanika koji su odlučili da se država okrene budućnosti“, prenosi agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike