U trendu

Makron: Evropa suviše slaba i neefikasna ali neophodna, treba je osnažiti

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da je Evropa „suviše slaba, suviše spora, suviše neefikasna“ ali da je nepohodna za suočavanje sa velikim svetskim izazovima.  

„Evropa koju poznajemo je suviše slaba, suviše spora, suviše neefikasna ali samo Evropa može da nam pruži kapacitet da delujemo u svetu naspram velikih izazova današnjice“,  rekao je Makron predstavljajući svoje predloge za podsticanje evropskog projekta u govoru studentima Sorbone u Parizu.

Francuski predsednik se založio za jačanje evropske odbrane i bezbednosti, za formiranje evropskih interventnih snaga, uvodjenje zajedničkog evropskog budžeta za odbranu i  „zajedničke doktrine“ delovanja. 

On je takodje tražio osnivanje Evropske obaveštajne akademije da bi se bolje borili protiv terorizma, evropskog tužilaštvo protiv terorizma i formiranje zajedničkih snaga za civilnu odbranu protiv prirodnih katastrofa kao i Evropsku kancelariju za azil i evropsku graničnu policiju.

„Nećemo to moći da uradimo za jedan dan ali ako nikad o tome ne govorimo nikad se neće desiti. Napravimo plan za narednih pet ili deset godina, ali počnimo“, rekao je Makron u govoru u kome je predstavio svoju viziju ujedinjenije Evrope.

Govoreči o prestojećem izlasku Velike Britanije iz Unije on je rekao da će ona imati svoje“mesto“ u reformiranoj i pojednostavljenoj EU. 

Makron se osvrnuo i na ulazak krajnje desnice u nemački parlament prvi put posle 60 godina na izborima održanim u nedelju i rekao „mislili smo da se prošlost neće vratiti“. On je rekao da je takav izolacionistički stav ponovo pojavio zato „što smo zaboravili da branimo Evropu“.

Makron je predložio zajednički budžet za zemlje koje dele evro kao valutu, čime bi se omogućile investicije u evropske projekte i što bi doprinelo stabilizaciji evrozone u slučaju ekonomske krize.

Francuski predsednik je predložio da se na evropskom nivou uvede „porez na finansijske transakcije“ koji bi ceo bio upotrebljen za ulaganje u razvoj. 

„Postoje dve zemlje u Evropi koje imaju porez na finansijske transakcije (Francuska i Velika Britanija). Uzmimo taj porez i uvedimo ga u celoj Evropi“, rekao je on predstavljajući niz predloga namenjenih podsticaju evropskog projekta.

„Ne možemo prihvatiti različite takse u Evropi, to nas deli i slabi“, rekao je Makron.

On je rekao da je potrebno ujediniti socijalne modele, što će pomoći i kada je reč o medjunarodnoj konkurenciji.

Predložio je formiranje jedinstvenog digitalnog tržišta i evropske agencije za inovacije koja bi podsticala evropske internet startap kompanije i finansirala istraživanja u oblasti veštačke inteligencije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar