U trendu

Makron: Inicijativa o borbi protiv nasilja nad ženama

Francuski predsednik Emanuel Makron pokrenuo je inicijativu o suzbijanju zastrašivanja i nasilja nad ženama u Francuskoj sa ciljem da se razbije osećaj sramote zbog čega žrtve ćute i da se promeni, kako je rekao, seksistička kultura u Francuskoj.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, on je u govoru koji je trajao skoro sat vremena u Jelisejskoj palati ukazao da su prošle godine u Francuskoj u napadima nastradale 123 žene.

Rekao je i da se nasilje dešava i u drugim oblicima, pa i na radnim mestima, kao rezultat neravnopravnosti i pogrešnog osećaja muške superiornosti.

Makron planom želi da ohrabri žene da preduzmu akciju, ojača zakone protiv napadača i edukuje građane o tom pitanju počev od obdaništa, prenosi AP.

On je najavio i da će od početka godine biti pokrenut onlajn sistem alarmiranja radi bržeg uspostavljanja kontakta sa policijom.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održane su protestne šetnje ulicama Pariza, Rima, Istanbula i drugih gradova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.