U trendu

Mandl: Nakon izbora ključne stabilnost i reforme

BRISEL – Nakon izbora na Kosovu zakazanim za 14. februar potrebno je da se što pre obnovi parlamentarni rad, formira stabilna vlada i izabere osoba sa širom podrškom u društvu, ocenio je danas izaslanik za Kosovo Narodne partije Austrije (OVP) Lukas Mandl.

Mandl je uoči susreta grupe prijateljstva za Kosovo Evropskog parlamenta sa vršiocem dužnosti kosovskog predsednika Vjosom Osmani u Briselu, kazao da je razvoj na Kosovu i celom Zapadnom Balkanu važan za budućnost Evrope.

Prema njegovim rečima evropska svest i identitet većine građana na Kosovu mora biti prevedena u pravu evropsku integraciju.

„Politička stabilnost, reforme i dobrosusedski odnosi su odlučujući za put Kosova u pravcu EU. To se tiče i Srbije, koaj u dijalogu mora imati konstruktivnu ulogu, kako bi napredovala na putu evropskih integracija“, rekao je član grupe prijateljstva sa Kosovom Evropskom parlamenta.

Ukazao je da alternative putu u EU nisu poželjne.

Upozorio je da, ako zastane evropska integracija onda preti opasnost od rasta uticaja Kine, Rusije, Turske i delova arapskog sveta na Zapadnom Balkanu i celoj Evropi, koji ne odgovaraju evropskim vrednostima.

„Moramo biti svesni da pojedini delovi sveta ne dele naš evropski pristup saradnje, već pristup konfrontacija. Tu ne smemo biti naivni“, poručio je Mandl.

Istakao je da Kosovo danas nije zrelo za prijem u EU, dodajući da to važi i za Srbiju, koja, naveo je, mora dati doprinos uspešnom zaključenju dijaloga.

„Pred političkom i društvenom elitom na Kosovu su veliki izazovi, između ostalog u oblasti pravne države, borbe protiv korupcije. Ali u rukama je Brisela i glavnih gradova članica da ispune svoje obećanje, a to je bezvizni režim za građane Kosova“, poručio je Mandl.

Takođe je pozvao i sve zemlje članice EU, koje još nisu priznale nezavisnost Kosova, da to učine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.