U trendu

Maskirani džihadista verovatno Britanac

Džihadista koji na poslednjem video snimku Islamske države preti Velikoj Britaniji, verovatno je Britanac Sidarta Dar koji je 2014. godine otišao u Siriju, javila je danas televizijska mreža Bi-Bi-Si.

Pozivajući se na zvanične izvore, Bi-Bi-Si je preneo da je protiv Dara otvorena istraga posle objavljivanja video snimka.

Džihadisti iz Islamske države uputili su u nedelju pretnje Velikoj Britaniji u novom video snimku na kojem su pogubili pet osoba. Na tom snimku džihadista se obraća na engleskom.

„Veliki broj ljudi misli da je to Sidarta Dar“, rekao je neimenovani izvor britanskoj televiziji.

Dar (31) uhapšen je u septembru 2014. godine zajedno sa još osam osoba zbog podrške organizaciji El Muhadžirun (Muslimani protiv krstaša), čije su aktivnosti 2011. godine zabranjene u Velikoj Britaniji.

Dar je pušten na slobodu uz kauciju, a uspeo da je pobegne iz zemlje s porodicom i otišao u Siriju.

Muškarac, hinduista koji je kasnije prihvatio islam, vodio je posao iznajmljivanja vodenih zamkova za zabavne parkove. Jedan od njegovih bivših poslovnih partnera izjavio je da je glas džihadiste na snimku isti kao glas Sidarte Dara.

Na kraju snimka se pojavljuje jedan četvorogodišnji dečak, koga je prepoznao jedan čovek navodeći da je on sin jedne žene koja je 2012. godine iz Velike Britanije otišla u Siriju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.