U trendu

Matić: Ako smo za osudu zločina, onda osuditi obe strane

ZAGREB – Nekadašnji ministar branitelja, Predrag Fred Matić (SDP), izjavio je danas da nema selektivne pravde i da, ako su svi za to da se osude ratni zločini, onda treba osuditi obe strane, Srbe i Hrvate, jer, kako kaže, jedan zločin ne opravdava drugi.

U izjavi za zagrebačku N1, Matić je podsetio da je on iz Vukovara za koji se stalno govori da tim gradom šetalju silovatelji.

Podsetio je da je Zakon o aboliciji donet da bi svi koji su učestvovali u oružanom sukobu mogli nastaviti svoj život u domovini.

„Ali, ako se otkrije da je neko počinio ratni zločin, treba ga procesuirati. Ne verujem da gradom šetaju silovatelji, ne mogu da poverujem da se takve stvari događaju. Vukovarci bi trebalo da sednu sa Srbima i reše to“, rekao je Matić.

Ako, kako je kazao, Vukovarom šeta „400 zločinaca srpske nacionalnosi, verovatno šeta i 10 puta manje onih koji su činili zločine prema Srbima“, a svaka strana, dodao je, želi da osudi samo one druge.

„Ako ćemo svi biti za to da se osude ratni zločinci, onda treba osuditi obe strane. Nema selektivne pravde. Dolazi do prepucavanja, moji, vaši i famoznog – izjednačavanja krivice. Nema izjednačavanja. Jedan zločin ne opravdava drugi“, kazao je Matić.

Upitan kako gleda na spor vlade i Hvidre, koji su koji su podnei zahtev da se Samostalna demokratska srpska stranka „izbaci“ iz vladajuće koalicije, Matić kaže da je to „licemerstvo koje šefovi braniteljski udruženja pokazuju iz godine u godinu“.

Prema njegovim rečima, braniteli su dobri ljudi, ali šefovi udruženja gledaju svoje interese.

„Andrej Plenković je strano telo u desnom krilu HDZ-a, a Hvidra je vojno krilo HDZ-a, setimo se samo šatora. Oni služe gospodarima dok im se baca hrana, a sada su u bezvazdušnom prostoru jer se ne znaju uz koje da se svrstaju“, rekao je Matić i dodao da svve zavisi kod koga će biti novac.

A što se Pupovca tiče, Matić kaže da on na hrvatskoj političkoj sceni postoji već 30 godina i već 30 godina su mu stavovi isti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.