U trendu

Mecola: Prosirenje nacin da EU uspostavi bezbednost

BRISEL – Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je danas da je proces proširenja Evropske unije važan i da ga treba posmatrati kao način da EU uspostavi svoju geopolitičku bezbednosnu situaciju kako bi se, kaže, sprečio maligni uticaj trećih zemalja koje imaju drugačije interese.

Mecola je novinarima, uoči početka Samita EU-Zapadni Balkan u Briselu, rekla i da je proširenje uvek bilo posmatrano kao reformski proces za zemlje koje žele da vide Evropu kao svoj dom.

Zato je, kaže, danas dan kada bi EU zaista trebalo da otpočne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i razgovore o odobravanju vizno liberazacije sa Kosovom.

“Ovo su stavovi koje ću izneti na Samitu, jer je ovo dan kada treba da se osvrnemo i na Zapadni Balkan, kao na susedne zemlje koje treba da nađu mesto u EU, koja jeste njihov dom”, rekla je Mecola.

Dodala je da proširenje upravo treba iskoristiti u vreme rata i posmatrati taj proces kao način da EU uspostavi svoju geopolitičku bezbednosnu situaciju kako bi se, kaže, sprečio maligni uticaj trećih zemalja koje imaju drugačije interese u odnosu na osnovne evropske vrednosti.

Mecola smatra i da bi trebalo prihvatiti kao kandidate za EU Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.