U trendu

Mediji: Ima li razloga za strah da će CG bankrotirati

PODGORICA – Bankrot crnogorske ekonomije zbog povećanja zarada, koje umesto otvaranja novih radnih mesta prati rast zaduživanja države, na šta su ranije upozoravali ekonomski stručnjaci, sve češće pominju i političari, piše danas portal RTCG.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun nema dilemu da političari na taj način grade pozicije pred predstojeće izbore i poručuje da će bankrot biti realna opcija ukoliko se u skorije ne racionalizuje potrošnja državnog novca.

Zbog povećanja plata i potrošnje koju ne prati rast privrede crnogorskoj ekonomiji preti bankrot, nedavno je upozorio jedan od lidera pokreta Evropa sad i bivši ministar finansija Milojko Spajić.

Iste kritike, međutim Spajić je obacivao kada je u mandatu 42. vlade povećao minimalnu zaradu sa 250 na 450 evra na teret ukidanja doprinosa za Fond za zdravstvo.

„Sumnjamo da je stanje u trezoru jako loše da imamao čak i nulu u trezoru. Argentina, kada je zvanično bankrotirala, cena obveznica su bile oko 60 centi, a oni sada cene crnogorske obveznice 50 centi. To znači da je Crne Gora, iz perspektive investitora, bankrotirala“, kazao je Milojko Spajić, predsednik Pokreta Evropa sad, podseća portal.

Da nema govora o bankrotu uverava, s druge strane, premijer Dritan Abazović. Navodi da naplata svih taksi i poreza premašuje plan, a očekivanja su kaže da će predstojeća letnja sezona biti rekordna, pa na Spajićeve tvrdnje odgovara ovako:

„Ja zaista nemam te crne misli ako neko ima ili parametre, mislim da treba da pogleda sopstvenu odgovornost, mislim da je to fer. Sve ostalo je priprema za izbore, razumljiva, legitimna, nemam ništa sporno“.

Da li građani, ipak, imaju razloga za strah? Poznavaoci ekonomskih prilika kažu za sada nema mesta panici, ali upozoravaju da će bankrot biti izvestan ako se nastavi zaduživanje države bez pokretanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mesta.

„Mislim da još nismo ušli u zonu gde bi taj strah trebalo da bude realan, ali ukoliko se ne preduzmu određeni koraci i mere na racionalizaciji javne potrošnje, bojim se da zaista taj scenario može da bude vrlo realan. Ovo je prvenstveno uzrokovano velikim apetitima političkih partija koje čine aktuelnu vladu još uvek u tehničkom mandatu i građenje pozicija za predstojeće parlamentrane izbore“, kazao je za TVCG ekonomski analitičar Predrag Drecun.

A, koliko uspešno političari koriste ekonomska pitanja da se domognu vlasti ili opstanu na političkoj sceni, sud će dati građani već na parlamentarnim izborima, koji su zakazani za 11. jun.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar