U trendu

Mediji o Trampovoj zabrani: Povreda demokratije, sramota!

Glavni američki mediji osudili su danas kao „neprihvatljivu“ i „uvredljivu po demokratske ideale“ odluku Bele kuće da zabrani učešće nekih medijskih kuća, među kojima su Si-En-En i „Njujork tajms“, da učestvuju na dnevnim konferencijima Bele kuće za novinare, javlja AFP.

Bela kuća je u petak, pooštrivši svojevrsni „rat“ protiv medija, između ostalog zabranila prisustvo Bi-Bi-Siju i „Los Anđeles tajmsu“, dok je konzervativnim medijima poput „Foks njuza“, „Uan Amerika njuz netvorka“ i „Brajbart njuza“ dozvolila da prisustvuju dnevnom brifingu, koji je održan bez kamera, što inače dotad nije bio slučaj.

Tom brifingu prisustvovao je izvestan broj medija koji redovno izveštavaju o Beloj kući kao deo „pula“, uključujući Rojters i Blumberg.

S druge strane, AP je u znak protesta bojkotovao tu konferenciju, a AFP je protestovao što je isključen, mada je bio u „pulu“ i nepozvan prisustvovao konferenciji.

Udruženje dopisnika koji izveštavaju o radu Bele kuće saopštilo je da „snažno protestuje“ protiv odluke nove američke administracije, obećavši da će o tome razgovarati sa osobljem Bele kuće.

Tokom brifinga bez prisustva kamera, portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da je Bela kuća pokazala „ogromnu pristupačnost“ pri čemu su, kako tvrdi, njen tim i konferencije za novinare „verovatno pristupačniji nego što je to bio slučaj sa prethodnom administracijom“.

AFP napominje da nije neuobičajeno da republikanske i demokratske administracije drže konferencije za novinare odabranim medijima, ali naglašava da je jučerašnji brifing prvobitno najavljen kao redovna konferencija koja je otvorena za akreditovane medije.

Džejk Taper iz Si-En-Ena opisao je potez nove administracije SAD kao „neamerički“ i kao „neprihvatljiv od strane Trampove Bele kuće“.

Kritike je izneo i „Njujork tajms“, koji u uvodniku ocenjuje da je isključenje pojedinih medija „apsolutna povreda demokratskih ideala“.

Neki mediji su podsetili i da je u decembru Spajser „Politiku“ rekao da Trampova Bela kuća nikada neće zabraniti rad nekog medija.

Tramp je u petak oštro kritikovao medije kao „neprijatelja naroda“, dan nakon što je njegov glavni strateg obećao da će se odnosi sa medijima „svakog dana sve više pogoršavati“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)