Mej i Tramp se složili: Odvratiti sirijsku vladu od hemijskog oružja

Britanska premijerka Tereza Mej i američki predsednik Donald Tramp složili su se da je od ključnog značaja odvratit sirijsku vladu od dalje upotrebe hemijskog oružja, saopšteno je iz kabineta britanske premijerke.

Tramp i Mej su se takođe složili da nastave da blisko sarađuju u vezi međunarodnog odgovora na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, navodi se u saopštenju prenosi Rojters.

Dvoje zvaničnika su razgovarali nakon što je britanska vlada dala u četvrtak premijerki Terezi Mej „zeleno svetlo“ da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama i Francuskoj u planiranju vojnih napada kao odgovor na navodni hemijski napad u Siriji.

Posle sednice koja je trajala više od dva sata, britanska vlada je podržala plan premijerke Mej da radi sa ta dva svoja saveznika na „koordinaciji međunarodnog odgovora“.

Vlada, međutim, nije dala nagoveštaj o vremenu ili obimu bilo kakve akcije, navodi AP.

U saopštenju iz kancelarije premijerke navodi se da je kabinet „saglasan sa potrebom da se preduzme akcija da se olakša humanitarne nevolje i da Asadov režim odvrati od dalje upotrebe hemijskog oružja“.

Sastanak američkog predsednika Donalda Trampa sa njegovim timom za nacionalnu bezbednost, povodom situacije u Siriji završen je u četvrtak bez konačne odluke o eventualnim vojnim udarima.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da je Tramp tokom popodneva održao sastanak sa svojim timom o Siriji.

Kako je dodala, „konačna odluka nije doneta“, prenosi AP.

„Nastavljamo da procenjujemo obaveštajne podatke i angažovani smo u razgovorima sa našim partnerima i saveznicima“, rekla je Sanders.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike