Meksiko: Policajci moraju da smršaju ako hoće u gardu

MEKSIKO SITI – Policajci u Meksiko koji hoće da se priključe Nacionalnoj gardi moraju da smršaju kako bi se bavili migrantskom krizom u zemlji.

Grupi policajaca je rečeno da imaju šest meseci da ispune uslove o težini ili da menjaju posao.

Najmanje 625 policajaca koji nisu ispunili zahteve o telesnoj težini moraju da posećuju kontrolne punktove Nacionalnog imigracionog instituta na severnoj i južnoj granici tokom šest meseci ili dok traje hitan slucaj, piše dnevnik El Finansiero, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Ako policajci i nakon toga ne prođu test, moraće da ostanu u imigrantskoj službi, da budu deo Državne službe zaštite, ili će ostati bez posla, jer će krajem juna policija biti spojena sa Nacionalnom gardom.

Istraživanje Nacionalne agencije za statistiku i geografiju za 2017. utvrdilo je da 79 odsto policijskih službenika u zemlji ima prekomernu težinu ili je gojazno.

Predsednik Andres Manuel Lopes Obrador je početkom ove godine od Kongresa dobio odobrenje za novu Nacionalnu gardu koja će imati 60.000 vojnika, čime je ispunio obećanje da će se koncentrisati na borbu protiv organizovanog kriminala i opšteg bezakonja.

Međutim, kritičari tvrde da se Nacionalna grada ne bavi organizovanim kriminalom i bezakonjem, već imigracionom krizom, pošto ljudi iz zemalja Srednje Amerika pokušavaju da dođu do SAD preko Meksika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike