U trendu

Meksiko: Prvi rezultati – vladajuća MORENA pobeđuje

MEKSIKO SITI – Meksički vladajući pokret MORENA i njegovi saveznici trebalo bi da imaju većinu u novom Donjem domu Kongresa, prema preliminarnim rezultatima neđeljnih izbora.

Kako je saopštio Nacionalni izborni institut (INE), prognoze navode da će MORENA i koalicioni partneri osvojiti između 265 i 292 od 500 mesta u Donjem domu, prenosi Rojters.

Sa nešto više od 32 odsto prebrojanih glasova, meksička vladajuća stranka vodi na izborima za Donji dom Kongresa, a pored ovog glasanja Meksikanci su u nedeljnoj trci birali guvernere država i lokalne poslanike, što je svojevrstan referendum o politici predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora Obradora i njegovih napora da oživi državne institucije.

Prema ovim rezultatima, MORENA i njeni saveznici imaju gotovo 42 odsto podrške, a podaci INE pokazuju da je to nešto iznad ukupne podrške opozicionom savezu Stranke nacionalne akcije (PAN) desnog centra, centrističke Institucionalne revolucionarne stranke (PRI) i Partije demokratske revolucije (PRD) levog centra.

Ankete poslednjih dana ukazivale su da će vladajuća stranka pobediti u i trci za većinu od 15 državnih guvernera, a oko 93,5 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima koje su pratili ekstremno nasilje i neregularnosti.

Nepoznati počinioci juče su bacili ljudske glave na dva biračka mesta u Tihuani, a pucano je i na kancelarije stranke predsednika Obradora, dok su glasački listići ukradeni na nekoliko biračkih mesta.

Na taj način samo je nastavljen najkrvaviji izborni proces u istoriji Meksika, tokom kojeg je ubijen 91 političar i zabeleženo više od 900 napada na kandidate i aktiviste, mahom opozicionih stranaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.