U trendu

Merkel i Putin u subotu, u Nemačkoj

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel sastaće se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u subotu u Nemačkoj, a glavne teme razgovora biće rat u Siriji, sukobi u istočnoj Ukrajini i energetska pitanja, izjavio je portparol nemačke vlade.

Do susreta će doći u vladinoj palati Mezeberg, 65 kilometara severno od Berlina, a Merkel i Putin će pre sastanka imati izjave za medije, rekao je portparol Štefen Zajbert.

„Očekuje se da će u fokusu razgovora biti bilateralni odnosi a sigurno i pitanje konflikta u Siriji, kao i situacija u istočnoj Ukrajini i energetske teme“, rekao je on.

Najvažnije energetsko pitanje je projekat gasovoda Severni tok 2 koji bi gas direktno dopremao iz Rusije ispod Baltičkog mora do Nemačke.

Dok SAD veruju da će projekat povećati zavisnost Berlina od Moskve, Ukrajina strahuje da će gasovod omogućiti Rusiji da je izbaci iz tranzitne rute za gas.

Zajbert je rekao da EU razgovara sa Rusijom o tome kako da se osigura da Ukrajina i dalje ima ulogu u unosnom poslu od tranzita energenta, i kada se završi Severni tok 2.

Upitan da li je Rusija signalizirala spremost da ispuni evropske zahteve i zadrži Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za ruski gas u Evropi, Zajbert kaže da „razgovori još nisu završeni“.

Merkelova i Putin ra su se poslednji put sastali u crnomorskom letovališu Soči u Rusiji u maju, preneo je Rojters.

Merkelova i nemački ministar inostranih poslova sastali su se prošlog meseca u Berlinu sa šefom ruske diplomatije i načelnikom Generalštaba ruske vojske.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike