U trendu

Micotakis o odnosima s Fancuskom, Turskom, o Evropi. . .

PARIZ – Grčki premijer Kirijakos Micotakis u intervjuu za francuski list Figaro izjavio je da njegova zemlja izlazi iz desetogodišnje krize i da je zahvalnma Francuskoj na podršci.

On je tokom zvanične posete Parizu rekao da su odnosi dve zemlje „istorijski, duboki i trajni“.

„Kao premijer želim da radim sa predsednikom Makronom ka zajedničkim ciljevima, političkim i kulturnim i u tom smislu naša evropska budućnost predstavlja privilegovani prostor“, naveo je Micotakis.

Prema njegovim rečima, potrebna je Evropa koja će odgovoriti na ključna pitanja, poput klimatskih promena, koja treba da zadovolje potrebe svakog njenog građanina.

„Evropa koja će biti inspirisana našom prošlošću i koja će garantovati našu zajedničku budućnost. Imamo dobre odnose sa predsednikom Makronom i slažemo se oko velikog broja evropskih prioriteta poput zajedničkog budžeta, jačanja odbrambene saradnje i jačanja saradnje u drugim oblastim kao što su novi programi Erazmo“, naveo je Micotakis.

On je komentarisao i odnose Atine sa Ankarom, navodeći da se Atina zalaže za miran suživot na osnovu pravila dobrosusedstva i međunarodnog prava.

„To je kamen-temeljac naše spoljne politike. Nestrpljivo očekujem da radimo sa predsednikom Erdoganom na rešavanju zajedničkih izazova kao što su migracije. Ipak, međunarodno pravo je uvek ključno u našim postupcima. Odbrana suverenih prava Grčke je obaveza svake grčke vlade. Danas je narod ujedinjen i stičemo nacionalnu jednoglasnost“, rekao je grčki premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.