U trendu

Micotakis: Turska bi imala šta da dobije približavanjem Grčkoj, Evropi i Zapadu

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas da bi Turska imala šta da dobije približavanjem Grčkoj, Evropi i Zapadu.

„Otvoreni smo za dijalog kako bismo izgradili pozitivnu agendu koja će biti od interesa za sve nas u oblasti trgovine, kulture, životne sredine“, rekao je Micotakis u intervjuu listu Katimerini, dok cela Grčka prati izbore u susednoj zemlji.

Ali, kako je dodao, za stvarno poboljšanje odnosa sa Grčkom, „Turska mora da pristane na rešavanje nesuglasica na osnovu međunarodnog prava i prava mora“.

Micotakis, koji će iduće sedmice takođe biti suočen sa izborima u zemlji, rekao je da je „otvoren za dijalog sa liderom koga budu izabrali turski građani“.

Svi grčki mediji prate izbore u Turskoj, a neki su ocenili da je reč o najznačajnijim izborima u Turskoj u poslednjih nekoliko decenija.

Prošle godine je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio Grčku, saveznicu Turske u NATO, za „okupaciju“ ostrva u Egejskom moru čiji je status utvrđen sporazumima posle Drugog svetskog rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.