U trendu

Mijatović: U BIH problem glorifikacije ratnih zločina

SARAJEVO – Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović izrazila je danas zabrinutost zbog nazadovanja na polju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu i ukazala na problem glorifikacije ratnih zločina i ratnih zločinaca i oživljavanja ideologija i retorike koje su vodile ratovima 1990-ih.

„Ozbiljno sam zabrinuta i zbog nazadovanja na polju ljudskih prava koje vidimo u BiH i regionu. Mislim ovde posebno na rašireni govor mržnje, glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca, oživljavanje ideologija i retorike koje su vodile ratovima 1990-ih, uništavanjima i ljudskim gubicima u prošlosti, kao da nismo naučili nikakve lekcije iz prošlosti. Ovo stanje koje je za žaljenje i koje izaziva zabrinutost mora se promeniti brzo i sa opipljivim rezultatima“, rekla je Mijatović, prenosi Fena.

Ona je podsetila da je BIH članica SE skoro 17 godina i da je kao takva je prihvatila niz obaveza koje važe za sve države članice na polju demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Prema njenim rečima, BIH mora hitno da reši pitanje podela u obrazovanju po etničkim linijama, da ukine sistem „dve škole pod istim krovom“, da pružiti svoj deci pristup kvalitetnom obrazovanju bez diskriminacije po bilo kom osnovu, i da spreči i efikasno se bori protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

Ona je podsetila da BIH, kao članica Saveta Evrope ima obavezu da implementira presude Evropskog suda za ljudska prava, uključujući presude u slučaju „Sejdić i Finci“ i najavila da će nastaviti da poziva vlasti BiH da implementiraju ove presude.

„Vlasti BiH treba da ubrzaju rad na ustanovljavanju sudbine nestalih osoba, efikasnom procesuiranju ratnih zločina i osiguraju da prava svih žrtava rata, naročito žena žrtava seksualnog nasilja, budu zaštićena“, rekla je Mijatović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.