U trendu

Milanović u NY klevetao Vučića i kritikovao EU

ZAGREB/NJUJORK – Predsednik Zoran Milanović je u Njujorku na predavanju na Kolumbija univerzitetu klevetao Predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kritikovao Evropsku uniju.

Milanović je uoči današnje sednice GENERALNE SKUPŠTINE UN održao predavanje na ovom univerzitetu i za Srbiju rekao da je „prepreka“ i „najteže“ to što je, kako tvrdi, predsednik Vučić „bio jedan od najistaknutijih ratnih huškaca 90-ih“, prenela je zagrebačka N1 tv.

Milanović je ponovio da vidi da Srbija „nema snažnu nameru“ da se priključi Evropskoj uniji, dok se, kako je kazao, Severna Makedonija i Albanija „snažno trude i bore“.

Dodao je da je Srbija pristupne pregovore započela 2014. godine i da je do sada otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Rekao je da zemje jugoistočne Evrope teže članstvu u EU, ali da ne misli da nisu sve zemlje dovoljno motivisane za ulazak u Uniju.

Crna Gora je, prema njegovom mišljenu najbliže EU sa 33 otvorena poglavlja, a Severna Makedonija je, dodao je, dobila status kandidatkinje EU-a 2005., godinu i po dana nakon Hrvatske, a Hrvatska je već osam godina clanica EU-a.

„Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalni su kandidati“, rekao je Milanović.

Milanović je kritikovao Evropsku uniju koju je nazvao „najkompleksinijim poitičkim udruženjem u istoriji čovečanstva, koje vode birokrate.

Za Hrvatsku je najvažnije pitanje šta će biti sa EU u narednih 10 godina, kao i da se uspeh hrvatskog članstvo u Uniji meri samo izvlačenjem novca iz evropskih fondova.

“EU je verovatno najkompleksnije politicko udruženje u istoriji čovečanstva. Teško je njime upravljati, nedostaje politicke legitimnosti jer ga većinom vode birokrati“, rekao je, između ostalog, Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.