U trendu

Ministar: Izborna reforma u BiH neophodna

BRISEL – Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman ponovo se u Briselu založio za još jedan pokušaj sprovođenja izborne reforme u BiH, jer sadašnji Izborni zakon ne garantuje ravnopravnost konstitutivnih naroda, što, kako ističe, nije dobro za stabilnost zemlje.

“U BiH još uvek nemamo izborni zakon koji garantuje ravnopravnost tri konstitutivna naroda i ostalih i to nije dobro za stabilnost zemlje. Moramo napraviti još jedan pokušaj da se provede izborna reforma jer to i put prema kandidatskom statusu”, izjavio je Grlić Radman po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova država clanica EU, prenosi Hina.

Glavne teme ministarskog sastanku su zapadni Balkan, ruska agresija na Ukrajinu i odgovor EU.

Grlić Radman je rekao da EU mora poslati zemljama zapadnog Balkana snažnu poruku o njihovom pristupanju Uniji, pre svega otvoriti pregovore s Albanijom i Severnom Makedonijom i napraviti napredak u vezi s viznom liberalizacijom za Prištinu.

Najavio je da će svoje kolege izvestiti o prošlonedeljnoj poseti Ukrajini, gde je boravio sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Moramo povecati pritisak na Rusiju da prestane s agresijom. Hrvatska podržava šesti paket sankcija protiv Rusije. On može doprineti energetskoj bezbednosti s obzirom na svoj geostrateški položaj i svoju infrastrukturu”, rekao je Grlić Radman.

Komisija je prije 12 dana predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte. Medutim, oko toga još nema dogovora medu članicama, a glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od embarga na naftu, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.