Ministar: Kazne za društvene mreže koje uklanjaju objave

VARŠAVA – Društvenim mrežama koje uklanjaju objave koje smatraju uvredljivim prete novčane kazne, upozorio je danas poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro.

Zvaničnici poljske vlade osudili su deaktivaciju naloga odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa na društvenim medijima i najavili da će nacrtom zakona, koji je pripremljen, biti nelegalno da tehnološke kompanije preduzmu slične korake u toj zemlji, preneo je ranije Gardijan.

Kako navodi Rojters, vladajuća poljska stranka Pravo i pravda tvrdi da velike tehnolološke kompanije vrše „opasan nivo kontrole“ nad javnom debatom, cenzurišući mišljenja koja nisu u skladu s njihovim vlastitim „liberalnim pogledima na svet“, prenosi Rojters.

„Akcenat stavljamo na sferu slobode“, rekao je Ziobro na konferenciji za novinare dodajući da zakonom neće biti isključena mogućnost uklanjanja postova ili blokiranja naloga, već će kompanije biti sprečene da „blokiraju pojedinačne izjave ili brišu naloge korisnika, ako s njima nisu saglasni“.

Kako se navodi, korisnici će moći da se žale Savetu za slobodu govora, a ako društvene mreže blokiraju naloge ili uklanjaju postove koji ne predstavljaju kršenje poljskog zakona, moraće da plate kaznu od do 13,35 miliona dolara.

Poljski premijer Mateuš Moravjeski u sredu je na Fejsbuku napisao da se ne sme tolerisati cenzura na društvenim mrežama i poručio da bi društvene mreže trebalo da služe društvu, a ne svojim „moćnim vlasnicima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.