U trendu

Ministar UAE: Pravo na slobodu izraĹžavanja nije apsolutno

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anvar Gargaš uputio je pismo visokom komesaru UN za ljudska prava Zeidu Radu Al Huseinu u kojem je, povodom Al Džazire, istakao da je zaštita prava na slobodu izražavanja od fundamentalnog značaja ali da to pravo nije apsolutno ukoliko ugrožava nacionalnu bezbednost.

GargaĹĄ je u pismu napominuo da snaĹžno protivljenje UAE radu televizije Al DĹžazira nije stvar neslaganja sa njenim uređivačkim stavovima već „direktan i neophodan odgovor na njeno uporno i opasno podsticanje na neprijateljstvo, nasilje i diskriminaciju“, saopĹĄtila je Ambasada UAE u Beogradu.

Prema ministru spoljnih poslova UAE, međunarodnim pravom su dozvoljena ograničenja prava na slobodu izražavanja kako bi se zaštitila nacionalna bezbednost i javni red.

„Sloboda izraĹžavanja ne moĹže se koristiti da se opravda i zaĹĄtiti promocija narativa ekstremista“, navodi se u pismu.

U pismu se podseća na „istorijsku rezoluciju“ Saveta bezbednosti UN 1624 iz 2005. godine koja govori o na porukama koje često prethode aktima terorizma i pozivaju drĹžave da zabrane i spreče podsticanje na izvrĹĄenje terorističkih dela.

U pismu se ukazuje na Zajedničku deklaraciju o slobodi izražvanja i borbi protiv nasilnog ekstremizma, kojom se predviđa da države mogu da ograniče izveštavanje koje ima za cilj da podstakne neposredno nasilje i gde postoji direktna i neposredna veza između izveštavanja i pojave takvog nasilja.

U tom smilu, u pismu se tvrdi da je izveĹĄtavanje Al DĹžazire u viĹĄe navrata preĹĄlo prag podsticanja na neprijateljstvo, nasilje i diskriminaciju i navodi nekoliko primera s takvim sadrĹžajem.

Kao jedan od takvih primera navodi se da je 18. februara 2008. godine, nakon ĹĄto je ponovo objavljena karikatura proroka Muhameda, televizija Al DĹžazira emitovala govor portparola vojnog krila Komiteta narodnog otpora, koalicije naoruĹžanih palestinskih grupa koje deluju u pojasu Gaze, koji je, kako se navodi, pozvao muslimane da „spale kancelarije novina koje su uvredile naĹĄeg proroka i bombarduju ih tako da lete delovi tela“.

U pismu se dalje navodi da je Al DĹžazira promovisala antisemitsko nasilje emitujući propovedi duhovnog lidera Muslimanskog bratstva Jusufa al-Karadavija u kojem je „hvalio Hitlera i opisao Holokaust kao boĹžiju kaznu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.