U trendu

Ministarstvo pravde SAD žali se na nalog havajskog sudije

Ministarstvo pravde SAD najavilo je da će uložiti žalbu na odluku havajskog federalnog sudije, koji je izdao nalog koji blokira revidirana ograničenja predsednika SAD Donalda Trampa za putovanja iz nekih muslimanskih zemalja.

Žalbu će razmotriti Apelacioni sud u San Francisku, koji je prošlog meseca podržao suspenziju Trampove prve uredbe o putovanju.

Federalni sudija na Havajima produžio je u sredu na neodređeno vreme važnost sudskog naloga kojim je blokirana nova zabrana ulaska u SAD za državljane šest pretežno muslimanskih zemalja koju je uveo američki predsednik Donald Tramp.

Američki sudija Derik Votson preinačio je prethodnu privremenu ograničavajuću odluku u preliminarni sudski nalog, po tužbi koju je podnela država Havaji, osporivši Trampovu direktivu o zabrani ulaska kao neustavnu versku diskriminaciju, javio je Rojters.

Tramp je potpisao novu zabranu 6. marta u pokušaju da prevaziđe pravne probleme na koje je naišla njegova izvršna naredba koju je uveo u januaru, a koja je izazvala haos na aerodromima i masovne proteste, pre nego što je sudija u Vašingtonu zaustavio njenu primenu u februaru.

Tramp ističe da je zabrana putovanja nužna za nacionalnu bezbednost, dok Havaji i druge američke države koje se protive toj zabrani tvrde da su motivi za njeno uvođenje zasnovani na religiji i Trampovom predizbornom obećanju o „potpunom zaustavljanju ulaska muslimana u SAD“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.