U trendu

Ministri zemalja ASEAN-a kritikuju Severnu Koreju

Ministri spoljnih poslova članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) oštro su danas kritikovali Severnu Koreju zbog njenih proba interkontinentalnih balističkih raketa i podsetili je na obavezu izbegavanja konflikata koju ima kao članica najvećeg azijskog bezbednosnog foruma.

U glavnom gradu Filipina, Manili, održava se godišnji samit šefova diplomatija 10 zemalja ASEAN-a, a ministri su u zajedničkom saopštenju ponovo istakli veliku zabrinutost zbog eskalacije tenzija na Korejskom poluostrvu.

Oni su naveli da dva julska test-lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa Severne Koreje prete „miru, sigurnosti i stabilnosti regionu i u svetu“ i apelovali na Pjongjang da odmah i u potpunosti ispuni obaveze iz rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Ministar spoljnih poslova Filipina Alan Peter Kajetano rekao je ranije da ministri država ASEAN-a imaju podeljene stavove o predlogu SAD da se Severna Koreja izbaci iz Regionalnog foruma ASEAN-a, koji ima 27 članica, medju kojima su Severna i Južna Koreja, SAD i Japan. Sastanak Foruma biće održan u ponedeljak.

Očekuje se da na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova ASEAN-a i njihovih azijskih i zapadnih kolega, glavne teme, uz pitanje Severne Koreje, budu i dugotrajni teritorijalni sporovi država u Južnom kineskom moru i uspon islamskog radikalizma u tom regionu, podstaknut pobunom ekstremista povezanih s Islamskom državom na jugu Filipina.

Članice ASEAN-a su Filipini, Indonezija, Malezija, Singapur, Brunej, Mjanmar, Tajland, Laos, Vijetnam i Kambodža.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.