U trendu

Minsk: 22 godine zatvora zbog pripreme terorističkih napada

MINSK – Okružni sud u Minsku osudio je 37-godišnjeg žitelja beloruske prestonice na 22 godine zatvora zbog pripremanja terorističkih napada, saopštilo je danas Tužilaštvo Belorusije.

Optuženi je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 22 godine sa izdržavanjem u kaznenoj koloniji po strogom režimu i bez novčane kazne, navedeno je u izveštaju, preneo je Interfaks.

On je optužen za teroristički čin u pokušaju, pripremajući se za ponovno izvršenje, uključujući ubistvo, nedozvoljen promet municije, eksploziva, predmeta čije je štetno dejstvo zasnovano na upotrebi zapaljivih materija.

Presuda još nije stupila na snagu i može se uložiti žalba.

Aktivisti za ljudska prava navode da je reč o Vjačeslavu Malejčuku, rodom iz Pinskog okruga Brestske oblasti.

Prema navodima policije, Malejčuk je nameravao da izvrši terorističke napade na Dan slobode koji slavi opozicija (dan kada je proglašena nezavisnost prve nacionalne beloruske države – Beloruske Narodne Republike) u Minsku i na vojnu jedinicu u Pečiju u Borisovskom okrugu, u oblasti Minska.

Nakon hapšenja policajci su objavili video snimak u kojem je Malejčuk izjavio da priprema teroristički napad po naređenju BIPOL-a (organizacija beloruskih bivših silovika, priznata kao ekstremistička).

BIPOL je u martu 2021. najavio da KGB Belorusije priprema provokaciju za koju će okriviti opoziciju.

KGB je uzvratio da je priprema napada bila pod okriljem BIPOL-a.

Krivični postupci pokrenuti su i protiv 18 opozicionara i predstavnika BIPOL-a, među kojima su i bivša predsednička kandidatkinja Belorusije Svetlana Tihanovska i bivši ministar kulture Pavel Latuško.

Oni su stavljeni na spisak lica umešanih u terorističke aktivnosti i za njima je raspisana poternica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.