U trendu

Mjanmar: Policija intervenisala vodenim topovima

NAJPJIDO – Policija je danas upotrebila vodene topove da bi rasterala hiljade demonstranata koji su protestovali u glavnom gradu Mjanmara Najpjidu protiv vojnog udara u kome je sa vlasti sklonjena i pritvorena premijerka Aung San Su Ći.

Sve su glasniji i organizovaniji pozivi demontranata građanima da se pridruže protestima i podrže kampanju građanske neposlušnosti protiv vojnog udara koji je izazvao i veliki broj negativnih reakcija širom sveta, prenosi Rojters.

„Mi, medicinski radnici, predvodimo ovu kampanji i pozivamo sve vladine službenike da se pridruže pokretu građanske neposlušnosti“, poručila je medicinska sestra iz državne bolnice u najvećem gradu Jangonu.

Demontracije održane tokom vikenda su najveće u poslednjih 14 godina, od 2007. godine kada su budistički kaluđeri pokrenuli tzv. Šafransku revoluciju koja je doprinela demokratskim promenama u Mjanmaru.

U agencijskom izveštaju se navodi da se na video snimcima vidi kako policija u prestonici Najpjidu ispaljuje salve iz vodenih topova na hiljade demonstranata i čini se da je više njih tada i povređeno.

Protesti su do sada bili mirni, ali primećeno je kretanje konvoja vojnih vozila što izazova zabrinutost da bi to moglo doći do konfrontacije između službi bezbednosti i nezadovoljnih građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.