U trendu

Mjanmar: Vlada u senci proglašena za terorističku grupu

JANGON – Vojna hunta u Mjanmaru je vladu u senci, sastavljenu od bivših poslanika i političara koji su svrgnuti u februarskom puču, označila kao terorističku grupu.

Vladu nacionalnog jedinstva osnovali su bivši zakonodavci, kojima je zabranjeno političko delovanje nakon vojnog udara i svrgavanja s vlasti izabrane premijerke Mjanmara Aung San Su Ći i članova njenog kabineta.

U izveštaju državne TV se navodi da članovi vlade u senci „žigosani kao teroristi zbog učešća u civilnom pokretu, građanske neposlušnost i narodne pobune protiv vojnih vlasti“, prenosi AP.

Od februarskog vojnog puča, hunta je ubila više od 700 demonstranata i slučajnih prolaznika, ali vojni režim tvrdi da je broj žrtava daleko manji, kao i da je primena sile bila opravdana zbog uličnih nereda.

Prošle nedelje je vlada u senci najavila formiranje Narodnih odbrambenih snaga koje će biti prethodnica Vojske Federalne unije, sastavljene od demokratskih snaga i etničkih manjina.

Vladu nacionalnog jedinstva podržava nekoliko glavnih manjinskih etničkih grupa, koje decenijama traže veću autonomiju i imaju svoje naoružane gerilske frakcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.