najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mogerini: EU preti raspad zbog izbegličke krize

Evropskoj uniji preti raspad ukoliko adekvatno ne odgovori na najgoru izbegličku krizu na “starom kontinentu” još od Drugog svetskog rata, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Ona je navela da ako se EU bude prosto oslanjala na odgovore pojedinačnih država na ovo evropsko pitanje, “kriza će se pogoršati, uz lančane reakcije javnog mnjenja i nacionalnih vlada”, prenela je agencija AFP.

Da bi se to sprečilo, Unija mora da bude opremljena “instrumentima koji će biti dorasli izazovu, a bez kojih postoji rizik od raspada EU”, upozorila je Mogerinijeva u intervjuu za italijanski list “Sole 24 Ore”.

Austrija je juče najavila plan izgradnje ograde na granici sa Slovenijom, takođe članicom EU, kako bi “kontrolisala priliv izbeglica”, a i zvanična Ljubljana je nagovestila slične korake.

Nakon toga je brzinski dogovoren sastanak između predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i austrijskog kancelara Vernera Fajmana, posle kojeg je objavljeno saopštenje u kojem su oni istakli da “za ograde nema mesta u Evropi”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike